vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


AllesOverLeón (6): Kidball in de strijd tegen criminaliteit
Gepubliceerd: 2008-08-01
door: Stadsredactie JvS

Het Cisa-kidballteam van voorzitter Jennifer (r).

Het Cisa-kidballteam van voorzitter Jennifer (r).

Verslaggever Ton van den Berg doet in León (Nicaragua) verslag van het bezoek van een grote delegatie Utrechters. Zij vieren daar deze week de 25-jarige vriendschapsband tussen León en Utrecht.

Jennifer do Los Angeles Castillo is vijftien jaar oud en is voorzitter van haar sportteam dat aan kidball doet. Kidball is een soort baseball, maar in plaats van met een slagwapen een bal weg te slaan schoppen de meisje van haar team een voetbal zo ver mogelijk het veld in en rennen dan om een honk te bemachtigen. In Nicaragua is kidball heel populair. Vooral meisjes spelen het.

Op het veld aan de rand van de wijk Adidact in Leon geven vijf meisjes van het team van Jennifer een demonstratie. Zij vertelt ondertussen dat er achttien leden zijn, maar ze konden niet allemaal komen omdat een aantal van hen naar school moest.

“Sport is goed voor je”, legt de voorzitter uit. “Het houdt je fit. Maar sporten is ook leuk. En als je een keer ergens verdrietig over bent of je hebt een rotdag gehad dan is het leuk om Kidball te gaan spelen want daar ontmoet je vriendinnen en wordt er veel gelachen.”

Behalve dat ze ook meespeelt is het de taak van voorzitter Jennifer om trainingen te organiseren en in de gaten te houden dat in het team alles goed gaat. Ze regelt via de lokale sportorganisatie Cisas dat er een trainer is en dat ze geholpen worden aan sportkleding. Het is een hele klus voor de vijftienjarige scholier.

Voordat de Cisas er was speelde Jennifer op straat en was ze niet lid van een sportvereniging. Die was er niet in haar buurt. Op straat zag ze dat vooral jongens, vaak tieners nog, voor veel problemen in de wijk zorgden. “Er waren veel drugs- en drankproblemen. Ouders deden er weinig aan, ze lieten het gelaten over zich komen. Er was ook veel criminaliteit in de buurt. Dat alles is veel minder geworden. Jongeren sporten en gaan niet uit stelen. Ouders ook zijn actiever geworden en steunen ons bij het sporten.”

Cisas doet, met steun van de stichting Vriendschapsband Utrecht - Leon, niet alleen aan kidball. Er is ook voetbal, baseball, boksen, volleybal en basketbal. Tientallen jongens en meisjes uit de omgeving zijn bij een van de sporten aangesloten. Ze organiseren zich allemaal apart, maar onder de naam van Cisas zijn ze actief. De organisatie van de teams ligt bij de deelnemers zelf die vrijwilligers zoals Jennifer benoemen op posten zoals het voorzitterschap.

In het weekeinde zijn er kidball-competities. Onlangs nog werd het team van Jennifer tweede bij een toernooi met vier teams. “Dat was geen slecht resultaat van ons,” zegt de trotse voorzitter. “De volgende keer zijn wij de kampioenen!”

Eerdere verhalen uit León:
1. Laat de Utrechters maar komen
2. Het sociaal-culturele aspect van het hanengevecht
3. Utrechters gearriveerd
4. Verliefd op Leon-Zuidoost
5. Een Utrechts feestje© 2007-2012 AllesoverUtrecht