vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


AllesOverLeón (8): Homoseksualiteit is een taboe
Gepubliceerd: 2008-08-04
door: Stadsredactie TvdB

Verslaggever Ton van den Berg doet in León (Nicaragua) verslag van het bezoek van een grote delegatie Utrechters. Zij vierden daar de afgelopen week de 25-jarige vriendschapsband tussen León en Utrecht. Hier zijn laatste bijdrage.

Ernesto Lanza lacht. Een brede glimlach is het. Het bezoek van de Utrechtse wethouder Robert Giesberts heeft hem en zijn jongerenvereniging Jodido erg veel goed gedaan. “Utrecht steunt ons in ons werk, daar zijn wij blij mee. Het betekent vooral erkenning.”

Een paar weken geleden was er nog niet zoveel reden tot lachen voor de el presidente (voorzitter) van Jodido. De jaarlijkse verkiezing van de mooiste Gay-miss in León mocht niet doorgaan van de politie. Een reden werd niet opgegeven. Het gebeurt wel vaker dat activiteiten van Jodido worden verboden onder invloed van de politie of de kerk, zegt Lanza. “En van het stadhuis in León krijgen we dan ook geen medewerking.”

Jodido is een culturele instelling voor jongeren. Er zijn dans- en milieuwerkgroepen. Er worden activiteiten opgezet om geld in te zamelen voor straatkinderen en er is voorlichting op het gebied van seksualiteit. Dat laatste betekent vooral dat met jongeren over hun seksuele geaardheid wordt gepraat. Homo’s en lesbo’s komen bij die activiteiten bij elkaar en volgen cursussen die hen sterken in wie ze zijn en dat ze voor zichzelf durven op te komen.

Als Giesberts samen met de stichting Vriendschapsband Utrecht - León Jodido in León opzoekt worden ze ontvangen in het clublokaal. De ruimte hangt vol met fleurige danskleding en de bestuursleden van de club zitten in slagorde achter een tafel. Als Giesberts vraagt hoe het is om homo of lesbo te zijn in León, vertelt een van vrouwelijke bestuursleden dat ze op haar werk daar nooit over had gepraat. Maar iemand had haar gezien bij een van de activiteiten en maakte daar op haar werk, waar andere collega’s bij waren, een punt van: “Wat moet je bij die club?” Sindsdien wordt ze op haar werk nagewezen.

Een ander bestuurslid volgt een studie op de universiteit en toen daar zijn geaardheid bekend werd wilden medestudenten niets meer van hem weten. Wel briefden ze aan allerlei anderen door dat hij homo was en al snel was hij ook niet meer welkom op zijn voetbalclub. “Dat vond ik nog het ergste. Ik houd van voetbal, maar dat werd me ontnomen.”

Officieel is Jodido geen homobeweging, maar een club voor jongeren (wat breed wordt geïnterpreteerd want de leeftijd is 12 tot 35 jaar). De culturele activiteiten met dans en muziek zijn het gezicht van de organisatie die meer dan zestig leden telt (en waarvan circa de helft homo is). Het onderdeel over de ‘seksuele differentiatie’ betreft voorlichting, zo heet het in de statuten.

“Het is een beetje zoals het COC vroeger is begonnen,” zegt Giesberts na afloop van het bezoek. “Dat was ook een organisatie waar onder het mom van culturele zaken jonge homo’s en lesbo’s elkaar konden ontmoeten.” De wethouder zegt toe dat hij de positie van Jodido onder de aandacht zal brengen van de burgemeester van León. Hij vertelt de bestuursleden dat ook in Nederland de positie van homo’s niet vanzelfsprekend is. “We hebben in Utrecht een programma lopen waarin we activiteiten steunen die bijdragen aan voorlichting en zo discriminatie van homo’s moet wegnemen.”

Erik Vleugel van de stichting Vriendschapsband Utrecht - León maakt met Lanza de afspraak dat hij de organisatie in contact zal brengen met het COC in Utrecht. “Die wil heel graag iets doen in León en was al een tijdje op zoek naar een partner en die hebben we nu wel gevonden, denk ik.”

Lanza bedankt de Utrechtse delegatie. Hij hoopt dat de Gay-missverkiezing volgend jaar weer gewoon in León kan plaatsvinden. “We zijn nu uitgeweken naar een andere gemeente die wel toestemming gaf. Maar het hoort hier in León thuis. Dit onze stad, waar ook homo’s en lesbo’s wonen.”

Eerdere verhalen uit León:
1. Laat de Utrechters maar komen
2. Het sociaal-culturele aspect van het hanengevecht
3. Utrechters gearriveerd
4. Verliefd op Leon-Zuidoost
5. Een Utrechts feestje
6. Kidball in de strijd tegen criminaliteit
7. De beschermer van tradities en folklore

© 2007-2012 AllesoverUtrecht