dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Arbeiders Kamp Vught gezocht
Gepubliceerd: 2008-08-20
door: Stadsredactie TvdB

Wie heeft er in de oorlogsjaren 1942 en 1943 meegewerkt aan de bouw van Kamp Vught? Medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught zijn op zoek naar arbeiders zoals metselaars, timmerlui en schilders die in Vught betrokken waren bij de aanleg van de funderingen en bouw van de barakken.

Die mensen worden gezocht in Utrecht en omgeving omdat aannemer Willem de Bruyn, die verantwoordelijk was voor een deel van de bouw van het kamp, in die tijd gevestigd was in Groenekan.

De verhalen van deze zogenoemde burgerarbeiders zijn nog vrijwel onbekend. Het ministerie van VWS heeft geld beschikbaar gesteld om ook deze groep, nu het nog kan, een stem en daarmee een plek te geven in de geschiedenis. Nationaal Monument Kamp Vught wil de verhalen laten vastleggen op film.

In concentratiekamp Vught zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter niet alleen duizenden Nederlandse burgers gevangen gehouden. Er hebben ook honderden Nederlanders moeten werken aan de bouw van het kamp. Toen de bouw van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’, in de zomer van 1942 startte, was nog niet meteen duidelijk waarvoor het zou gaan dienen. In die fase hebben aannemers, met hun metselaars, timmermannen en schilders gewerkt aan de fundering en bouw van de eerste barakken.

Pas toen de eerste gevangenen in januari 1943 aankwamen, werd duidelijk wat het doel van het kamp was. In de daaropvolgende anderhalf jaar werkten er vele burgerarbeiders naast de gevangenen aan en in het kamp, of hadden door hun werk met het kamp te maken, bijvoorbeeld als vrachtrijder, postbode etc.

Indertijd werden veel arbeiders voor de keus gesteld: werken in het kamp, of werken in Duitsland. Sommige arbeiders kwamen later zelf achter het prikkeldraad terecht, bijvoorbeeld omdat ze betrapt werden bij het smokkelen van briefjes of voedsel voor gevangenen.

Wie als burgerarbeider betrokken is geweest bij het concentratiekamp Vught kan bellen naar 076-5140871 of 073-6587065 of een e-mail sturen aan: bram@zuidenwind.nl.
© 2007-2012 AllesoverUtrecht