vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Bergbeklimmer Van Rooijen nog niet in veiligheid
Gepubliceerd: 2008-08-03
door: Stadsredactie JvS

De Utrechtse bergbeklimmer Wilco van Rooijen heeft een gevaarlijk avontuur op de K2, de op een na hoogste berg ter wereld, overleefd. Het internationale team klimmers waar hij deel van uitmaakt, werd vrijdag tijdens de afdaling van de top getroffen door een ijslawine.

Zeker vier van zijn teamgenoten kwamen om het leven. Naar vier vermiste klimmers wordt nog gezocht.

Van Rooijen en de andere Nederlandse klimmer Cas van de Gevel, werden na dertig uur teruggevonden. Zondag om 12.30 uur arriveerden ze in een tussenkamp op 7200 meter hoogte. Vandaar gaan ze op weg naar het basiskamp op 5400 meter hoogte. De verwachting is dat ze daar zondagavond of maandagochtend aankomen. De tocht is niet zonder risico’s omdat beide klimmers ernstig verzwakt zijn en te kampen hebben met ernstige bevriezingsverschijnsel aan armen en benen. Vanuit het basiskamp worden de Nederlanders overgebracht naar een ziekenhuis.

Het was de derde keer dat de 40-jarige Van Rooijen de 8611 meter hoge K2 in het Himalayagebergte probeerde te bedwingen. In 1995 raakte hij zwaargewond toen hij geraakt werd door vallend gesteente.

De beklimming van de K2 staat te boek als erg gevaarlijk. Vooral tijdens de afdaling vallen er veel slachtoffers. Vast staat dat 66 personen de beklimming met de dood hebben moeten bekopen.© 2007-2012 AllesoverUtrecht