dinsdag 16 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Boren onder A2 is precisiewerkje
Gepubliceerd: 2008-08-07
door: Stadsredactie TvdB

Iedere dag een afstand van twee keer achttien meter, dat is het tempo waarmee sinds donderdag een nieuw waterleidingnetwerk onder de A2 bij Hooggelegen wordt aangelegd. Een boorkop gaat voorop door het zand en de klei en daar achteraan volgt een stalen buis met een diameter van 1.25 meter.

Het gaat om twee buizen die om en om, op een diepte van zeven meter, door de Utrechtse grond worden geboord. De spectaculaire werkzaamheden zijn noodzakelijk omdat voor de verbreding en overkluizing van de A2 en de aanleg van een nieuw viaduct over de A2, de leidingen van het Amsterdamse Waternet (voorheen Watertransportmaatschappij Rijn- Kennemerland) verlegd moet worden. Daarvoor moet ook de A2 worden gepasseerd en omdat een kuiltje graven daar niet zo eenvoudig is, is gekozen voor een boring van 260 meter lengte. Het voorbijrazende verkeer merkt helemaal niets van de boorwerkzaamheden.

Het is een precisieklus waar het bedrijf Visser & Smit Hanab (een dochteronderneming van Koninklijke Wegenbouw Stevin) wel raad mee weet. Uitvoerder Leon de Ruiter legt uit dat de buizen ieder 14.000 kilo zwaar zijn. Nadat er één bijna helemaal onder de grond verdwenen is, wordt die vastgelast aan een volgende buis. Zo’n lasklus duurt circa vijf uur. Met röntgenapparatuur wordt gecontroleerd op eventuele lekkages.

Nadat de nieuwe leiding onder de A2 door klaar is, wordt de leiding van Waternet, met een iets kleinere diameter, er doorheen aangelegd. Hierdoor stroomt het water dat bij de Lek bij Nieuwegein wordt gewonnen en richting de duinen van Kennemerland bij Haarlem wordt gepompt. Daar wordt het eerst door het duinzand gezuiverd, en vervolgens gewonnen als drinkwater voor Amsterdam en omgeving.

De boor- en andere werkzaamheden duren circa vier weken. De totale verlegging van de Waternet-leiding, tussen de rivier Leidsche Rijn en het kantorencentrum Papendorp, duurt nog tot en met eind van dit jaar.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht