vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Brug onder stroom
Gepubliceerd: 2008-08-14
door: Stadsredactie JvS

Betonspuiters aan het werk onder de De Muinck Keizerbrug.

Betonspuiters aan het werk onder de De Muinck Keizerbrug.

De De Muinck Keizerbrug staat vanaf medio september permanent onder stroom. Het gaat om een spanning van een paar volt, die niet voelbaar is maar wel de ijzeren bewapening in de betonnen brug beschermt tegen corrosie.

Door de toepassing van deze techniek is een ingrijpende onderhoudsbeurt of mogelijk zelfs vernieuwing van de brug tussen Overvecht Noord en Zuilen niet nodig. Slechts één andere brug in Nederland (in Vught) wordt op dezelfde manier tegen corrosie beschermd. Het energieverbruik en dus de milieubelasting van de techniek is minimaal: de gemeente schat dat de stroomrekening ongeveer een euro per jaar zal zijn.

De bijna veertig jaar oude De Muinck Keizerbrug was behoorlijk aangetast door strooizout en regenwater, dat tot het binnenste van het beton kon doordringen. Het gevolg was betonrot. Om verdere aantasting te voorkomen is een fijnmazig titaniumnet aangebracht en zijn stroomdraden aangesloten op de bewapening. De stroom zorgt ervoor dat het ijzer wordt beschermd tegen de al aanwezige zouten in het beton. Een nieuwe, waterdichte voeg moet ervoor zorgen dat zout en water niet meer in de constructie kunnen binnendringen. Een computer op locatie regelt permanent de benodigde hoeveelheid stroom.

De totale onderhoudsbeurt van de brug is bijna klaar. Eén onderkant is al uitgerust met de stroomdraden en het titaniumnet en is bespoten met beton. De andere kant wordt deze week ook bespoten met een betonlaag. Het brugdek en de voetpaden hebben een waterdichte, rubberen laag en een nieuwe asfaltlaag gekregen. Ook zijn er nieuwe geluidsarme voegen in het dek aangebracht en is het wegdek opnieuw belijnd. Half september is het werk afgerond en de brug klaar.© 2007-2012 AllesoverUtrecht