dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


CDA bezorgd over polygame huwelijken
Gepubliceerd: 2008-08-14
door: Stadsredactie JvSHet CDA wil van het college van b en w weten hoeveel polygame huwelijke in Utrecht geregistreerd staan. Aanleiding voor de vraag is berichtgeving in NRC, waarin gemeld werd dat ambtenaren van de burgerlijke stand in de grote steden jaarlijks tientallen bigame of polygame, en dus strafbare, huwelijken registreren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, waar alle gesloten huwelijken worden geregistreerd, verwijdert tot nu toe poly- of bigame huwelijken uit zijn bestanden. Dit omdat ervan wordt uitgegaan dat het bij deze huwelijken gaat om een administratieve vergissing.

Overigens zijn huwelijksregistraties die zijn afgesloten in landen waar veelwijverij niet strafbaar is (zoals bijvoorbeeld Marokko) ook in Nederland niet strafbaar.

Ambtenaren in Amsterdam zijn verplicht om bij het inschrijven van huwelijken te controleren op schijnhuwelijken of uitbuiting van vrouwen en desnoods justitie in te schakelen. Maar in de praktijk gebeurt dat nooit, schreef NRC.

De raadsfractie van het CDA is verbaasd over deze gang van zaken en wil van het college weten hoe Utrecht met deze problematiek omgaat.© 2007-2012 AllesoverUtrecht