dinsdag 16 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Christian Rapp: Onthutst
Gepubliceerd: 2008-08-19
door: Stadsredactie WdHDirecteur Christian Rapp van architectenbureau Rapp+Rapp is onthutst over de manier waarop hun ‘winnende’ ontwerp voor de nieuwe bibliotheek in het stationsgebied van tafel werd geveegd. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Rapp+Rapp dinsdag pas om 12.00 uur (tegelijk met de pers) op de hoogte werd gebracht en daarom pas woensdag met een persverklaring kan komen.

De woordvoerder kan al wel kwijt dat Christian Rapp onthutst is over de knullige procedure en de manier waarop Rapp+Rapp door de gemeente Utrecht is geïnformeerd. “Wij wisten dit kennelijk als laatste. Zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt en we weten hier dus even geen raad mee.”

De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Harm Janssen zegt dat de gemeente ook niet blij is met de gang van zaken. Het nu winnende bureau VMX constateerde zelf dat de gemeente een verkeerd rekensommetje had uitgevoerd en reclameerde bij de gemeente. “De drie onderdelen van de prijsvraag waren visie, prijs en contractvorm. De visie telde voor 60 procent mee, de prijs voor 35 procent en de contractvorm voor 5 procent. VMX kwam naar ons toe dat we het onderdeel visie voor 65 procent hadden meegenomen en dat bleek ook zo te zijn. Dit is natuurlijk heel erg vervelend.”

De gemeente zegt dat er formeel nog geen gunning heeft plaatsgevonden. “We gaan met Rapp+Rapp om tafel of er iets geregeld moet worden voor de periode vanaf het moment van de bekendmaking van het winnende ontwerp op 17 juli en nu. Voor de werkzaamheden die de afgelopen maand hebben plaatsgevonden kan natuurlijk vergoeding volgen.”

Volgens het juryrapport van vorige maand laat het ontwerp van VMX te wensen over daar waar het gaat om de aanhechting aan de openbare ruimte en dan met name voor wat betreft de sociale veiligheid. De gemeente zegt dat de gepresenteerde visie nog geen definitief ontwerp is en dat vooral over de sociale veiligheid nog met VMX gesproken zal worden.

Leon Teunissen van VMX is niet blij met de gang van zaken. “Het was voor iedereen leuker geweest als dit direct goed was gegaan.” Teunissen is natuurlijk wel blij dat zijn bureau het ontwerp alsnog binnen heeft gehaald. “Dit is van de afgelopen en komende tijd het mooiste openbare gebouw van het land om te mogen ontwerpen, dus een heel belangrijke opdracht. Het is geen enkel probleem om nog over de sociale veiligheid te spreken.”

Inmiddels heeft Leefbaar Utrecht gereageerd op de kwestie. Voorman Vincent Oldenborg wil op 4 september een discussie in de gemeenteraad en noemt het college incompetent. “Elk rechtgeaard raadslid moet zich zo langzamerhand afvragen hoe lang hij nog met plaatsvervangende schaamte over dit incompetente stadsbestuur wil blijven rondlopen.”

Zie ook: Gemeente blundert met keus bibliotheek© 2007-2012 AllesoverUtrecht