dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Conflict zandwinning Haarrijnseplas sleept voort
Gepubliceerd: 2008-08-26
door: Stadsredactie WdH

De gemeente Utrecht en de aannemerscombinatie die de zandwinning uit de Haarrijnseplas exploiteert en uitvoert, hebben hun conflict over de kosten en opbrengsten van de enorme zandwinningsplas nog niet opgelost. Het conflict, dat al jaren loopt, gaat om een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro.

Het vreemde van de hele kwestie is dat er volgens de gemeente een claim ligt van de aannemers en er een arbitragezaak loopt, maar projectleider Jan Poorte van KWS ontkent dit namens de combinatie. “Er is door ons geen claim bij de gemeente neergelegd en een arbitragezaak loopt er al helemaal niet en komt er wat ons betreft ook niet.”

Poorte zegt verder dat de kwestie inmiddels niet meer behandeld wordt door de gemeentelijke projectleider en hemzelf. “De zaak is door ons beiden op papier gezet en namens de gemeente en namens de combinatie onderhandelen nu anderen over de verschillen van inzicht over het contract.” De gemeente laat weten dat er een bemiddelend voorstel is gedaan door de combinatie waarbij partijen iets nader tot elkaar zijn gekomen. “Maar het voorstel biedt onvoldoende waarborg om een arbitragezaak uit te stellen.”

Waarom de gemeente over een arbitragezaak en een claim spreekt is niet duidelijk. Wel nam de gemeente in haar financiële jaarverslag over 2007 een kostenpost op van ruim 6 miljoen euro onder de kop ‘betalingsverplichting en arbitrage Haarrijnseplas’.

In 1999 tekenden de toen nog zelfstandige gemeente Vleuten-De Meern en de gemeente Utrecht een contract met vier aannemers die de combinatie Haarrijnseplas vormen. Bedoeling was om in deelgebied Leidsche Rijn 12,5 miljoen kuub zand ter plekke te winnen. Daardoor zou meteen een grote recreatieplas ontstaan die ook een belangrijke functie zou vervullen in het gesloten watersysteem van de Vinex-wijk. Vleuten-De Meern tekende het contract, maar liet vervolgens miljoenen kuubs zand komen uit een winningsplas bij Woerden. Van de 12,5 miljoen kuub zand die gewonnen kan worden, is inmiddels 9 miljoen gebruikt voor de bouw van Leidsche Rijn, de verbreding van de A2 en de spoorverdubbeling.

Ondanks de grote financiële strop die de gemeente Utrecht kan lopen, wordt er nog steeds zand geleverd uit de plas. Op dit moment wordt 500.000 kuub opgespoten voor het nieuwe verkeersplein Hooggelegen. De aanleg van de Haarrijnseplas zorgde eerder voor problemen. De grote hoeveelheid klei uit de bovenlaag is aan de straatstenen niet kwijt te raken en in het gewonnen veen ontstond een vervuiling met pyriet. Het veen was daardoor amper te verkopen. Er was uiteindelijk een partij die toch een hoeveelheid vervuild veen afnam en dat voor doorverkoop droogde en verwerkte langs de A2.© 2007-2012 AllesoverUtrecht