dinsdag 16 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Doorlatend wegdek voorkomt plassen
Gepubliceerd: 2008-08-21
door: Stadsredactie JvS

Voor de stratenmakers is het even wennen, die plastic T-stukjes.

Voor de stratenmakers is het even wennen, die plastic T-stukjes.

Geen plassen meer op straat en geen hemelwater dat onnodig in het riool verdwijnt. Dat zijn de voordelen van een nieuwe manier van bestraten, waarmee de gemeente in Hoograven een proef doet.

De afgelopen driekwart jaar heeft de gemeente zestigduizend vierkante meter wegdek en parkeervakken in Hoograven vervangen door speciale klinkers met zeer brede voegen. Het gaat daarbij om nieuwe stenen met een profiel waardoor de brede voegen ontstaan.

Op een proeflocatie aan de Huis te Vlietlaan is ook een stuk met experimentele waterdoorlatende bestrating aangelegd. Daar zijn oude straatklinkers gebruikt die met T-vormige plastic steuntjes uit elkaar worden gehouden, zodat ook hier brede voegen ontstaan. Met deze techniek is het mogelijk om met ieder type baksteen een waterdoorlatende bestrating aan te leggen. Op die manier kan bijvoorbeeld ook historische bestrating in oude wijken behouden blijven. Bijkomend voordeel is dat het een goedkoop systeem is door het hergebruik van straatstenen.

Uit de proef, die een jaar gaat duren, moet blijken hoe onderhoudsgevoelig de bestrating is, hoe het wegdek zich gedraagt bij verschillende weertypes en wat de gevolgen zijn voor het verkeer.

De gemeente denkt overigens nu al dat de bestrating met de plastic afstandhouders de meest efficiënte en makkelijkste manier is om hemelwater uit het riool te houden.

Nieuwe klinkers met een profiel dat voor een brede tussenruimte zorgt.

Nieuwe klinkers met een profiel dat voor een brede tussenruimte zorgt.


© 2007-2012 AllesoverUtrecht