vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Gedenkbord zwembad ‘De Timp’
Gepubliceerd: 2008-08-30
door: Stadsredactie WdH

Voormalig zwembad 'De Timp' langs de Kromme Rijn. Foto: Het Utrechts Archief.

Voormalig zwembad 'De Timp' langs de Kromme Rijn. Foto: Het Utrechts Archief.

Vlak naast zwembad Krommerijn lag tot eind jaren zestig een houten buitenbad; zwembad ‘De Timp’. Dit houten natuurbad, in de volksmond genoemd naar de badmeester die er werkte, werd bijna honderd jaar gebruikt. Maandag onthult wethouder Giesberts een plaquette samen met initiatiefnemer en wijkraadslid Jan Kocken.
 
De ‘Zweminrichting aan den Krommen Rijn’, zoals de officiële naam ooit was, werd gebouwd in 1868. Het bestond uit een vrouwen- en een mannenbad, een duiktoren en een tribune voor wedstrijden. Er was een open verbinding met het water van de naastgelegen Kromme Rijn. Eind jaren vijftig werd het bad gesloten omdat het water van de Kromme Rijn te vervuild was. De vervuiling kwam vanuit het Ruhrgebied in Duitsland waar tijdens de wederopbouw de fabrieken weer op volle toeren draaiden. In 1962 werd even verderop het huidige zwembad De Krommerijn gebouwd.
 
De plaquette komt tegenover de oude locatie van het natuurbad aan het jaagpad langs de Kromme Rijn, tussen Herculesbrug en het huidige zwembad. De plaquette komt er op initiatief van wijkbewoner Jan Kocken. Hij houdt zich al lange tijd bezig met de historie van het gebied.© 2007-2012 AllesoverUtrecht