dinsdag 16 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Geheim van Utrecht onderzocht door fotografen
Gepubliceerd: 2008-08-25
door: Stadsredactie TvdB

Henze Boekhout

Henze Boekhout

Veertien binnen- en buitenlandse fotografen zijn op zoek gegaan naar ‘Het geheim van Utrecht’. Ze mochten de afgelopen jaren in opdracht van de stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU) hun visie op de stad vast te leggen in foto’s.

De gedachte daarbij was dat zo misschien wel Het Geheim van Utrecht aangeboord zou kunnen worden. Want de fotografen zochten naar dat typische Utrechtse, wat dat ook moge zijn.

Of de fotografen er in geslaagd zijn het geheim van Utrecht te ontdekken is aan de kijker om te beoordelen. Dat kan vanaf zaterdag in het Centraal Museum waar een groot deel van de gemaakte foto’s te zien zijn in een tentoonstelling.

Onder meer is te zien het werk van de Duitse fotograaf Holger Niehaus die zich liet inspireren door de Utrechtse surrealistische schilder Moesman. Natuurfotograaf Marnix Goossens maakte foto’s van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen en zocht daar naar de bijzondere details. Hans van der Meer maakte vanaf zijn keukentrapje panoramafoto’s in de oude binnenstad en de Zweed Anders Petersen zocht en vond de mensen die zich bewegen aan de onderkant van de samenleving.

Opvallende foto’s maakte ook Henze Boekhout die diverse plekken in Utrecht fotografeerde terwijl hij vanuit een binnenruimte naar buiten kijkt, zoals stadion Galgenwaard gezien vanuit een studentenkamer. Aandacht is er ook voor de Utrechtse wijken waar Judith van IJken het lukte de rust en stilte die er vaak is in de alledaagse straten in de foto’s te vangen.

De foto’s van veertien fotografen (andere namen zijn Leo Divendal, Paul Bogaers, Ine Lamers, Henk Wildschut) zijn bijeen gebracht voor de expositie, aangevuld met oudere Utrechtfoto’s van Frans Lapoutre en Gibo Smilda en archieffoto’s van Utrecht tussen 1920 en 1940.

De tentoonstelling Het Geheim van Utrecht is vanaf zaterdag tot eind oktober te zien in het Centraal Museum. Een uitgebreide, gelijknamige publicatie, met extra bijdragen van Rik Suermondt, Ingmar Heytze, Karen Duking en Marjolein Sponselee is verkrijgbaar voor 35 euro.

Anders Petersen

Anders Petersen


© 2007-2012 AllesoverUtrecht