vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Helikopterwens Ebag voorlopig vervlogen
Gepubliceerd: 2008-08-08
door: Stadsredactie WdHAls een blad aan de boom is de gemeente gedraaid in het dossier Ebag, de vrachtwagenverkoper en -reparateur in Leidsche Rijn. De directie van het bedrijf wil al jaren een landingsplek voor de bedrijfshelikopter bovenop het bedrijf in de Wetering-Noord. Eerst werkte de gemeente graag mee, maar na een recent verloren rechtszaak is dat opeens anders.

Opmerkelijk is dat de gemeente nog geen maand nadat bezwaarmakers hun gelijk bij de rechter haalde, een nieuw besluit in de kwestie heeft genomen. Volgens een woordvoerder komt dit alleen omdat de behandelend ambtenaar de zaak snel wilde afwikkelen na de uitspraak van de rechter. Begin deze week verzond de gemeente een nieuw besluit aan Ebag waarin de medewerking aan het bouwen van een heliplatform is ingetrokken. Ebag kan tegen het nieuwe besluit bezwaar aantekenen.

De gemeente vond eerder dat het vliegen met helikopters een ondergeschikte bedrijfsactiviteit is, die sowieso zou passen in het bestemmingsplan van de Wetering-Noord. Na de uitspraak van de rechter in de zaak die Kees van Oosten namens manegehouder Van Echtelt voerde, ziet Utrecht dat anders. “Bij nader inzien zijn wij het met de voorzieningenrechter eens dat het aanleggen en gebruik van een heliplatform een aanzienlijke impact heeft.” De vraag is gerechtvaardigd hoe wethouder Harrie Bosch en zijn ambtelijke staf de plank zo heeft kunnen misslaan bij het nemen van het eerste besluit.

Er is destijds een zeer uitvoerige behandeling in de gemeenteraad geweest over de kwestie. Bosch bleef daar herhalen dat het vliegen met helikopters een ondergeschikte activiteit zou zijn. De rechter had maar weinig tijd nodig om die mythe door te prikken. De gemeente heeft op zijn beurt maar weinig tijd gebruikt om zich te schikken in de uitspraak van de rechter.

Vorige maand stelde de fractie van D66 al vragen aan het college over de uitspraak van de rechter. Fractievoorzitter Gerda Oskam wilde heel snel een discussie in de gemeenteraad. Die discussie komt er, schrijft de gemeente in het besluit aan Ebag. De enige mogelijkheid dat Ebag nog kan vliegen is dat de gemeente onder de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening een nieuw bestemmingsplan maakt. En daar gaat de gemeenteraad over.

Ebag laat weten dat directeur Harry van Zuijlen vanwege werkzaamheden in het buitenland niet kan reageren op de kwestie. In het nieuwe besluit van de gemeente werd een omwonende die verder dan 500 meter van Ebag woont, niet ontvankelijk verklaard. Ook werd de Stichting Helihinder niet ontvankelijk verklaard.© 2007-2012 AllesoverUtrecht