zondag 18 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Honderd jaar film en bioscoop in Utrecht
Gepubliceerd: 2008-08-27
door: Stadsredactie JvSHet Utrechts Archief wijdt de komende maanden een speciale tentoonstelling aan ruim honderd jaar film en bioscoop in Utrecht. De expositie valt voor een deel samen met het Nederlands Filmfestival, eind september.

De Utrechtse filmgeschiedenis ving aan op 29 november 1896, een jaar na de uitvinding van de film door de Franse gebroeders Lumière. Utrechters konden voor het eerst bewegende beelden bekijken toen de Friese kermisexploitant Christiaan Slieker met zijn ‘kinematograaftent’ neerstreek in Parktuin Tivoli.

Sindsdien zijn er heel wat films vertoond in Utrecht en ontwikkelde de stad zich in ruim honderd jaar tot een cinemastad. In de tentoonstelling ‘Nostalgie, vervoering en illusie’ doorloopt de bezoeker de rijke Utrechtse filmgeschiedenis met de eerste kermisvoorstellingen, de komst van bioscoopsalons in 1909 en de beroemde explicateurs (waaronder Louis Hartlooper) ten tijde van de zwijgende film.
Na de introductie van de geluidsfilm ontwikkelde zich vanaf 1929 een ware cinemacultuur, die tot op de dag van vandaag bloeiend is.

De tentoonstelling is van 2 september tot en met 9 november te zien in Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en de op de zondagen 28 september, 12 oktober en 9 november van 13.00 tot 17.00 uur.

De toegang is door sponsoring van Rabobank Utrecht gratis.
Meer informatie: hier.© 2007-2012 AllesoverUtrecht