dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Junkers 88: wrak zonder vleugels
Gepubliceerd: 2008-08-20
door: Stadsredactie WdH

Het wrak van een Junkers 88 op Spitsbergen

Het wrak van een Junkers 88 op Spitsbergen

De Junkers 88 die op 10 mei 1940 boven polder Strijkviertel werd neergeschoten, ligt vier meter onder maaiveld, zonder vleugels. Die werden door de Duitse bezetters weggehaald. De gemeente heeft het wrak van de jachtbommenwerper gemarkeerd en zal het laten bergen.

De bergingsactie werd in 2002 door de gemeente besloten, omdat de Duitse Junkers 88 jachtbommenwerper in de weg ligt voor de bebouwing van Strijkviertel. De berging wordt gelijktijdig uitgevoerd met het bouwrijp maken van sportpark Rijnvliet.

De mogelijkheid dat er nog bommen bij het wrak aanwezig zijn lijkt nihil. De jachtbommenwerper was destijds al op de terugweg naar Duitsland van een actie bij Rotterdam of Den Haag. Verder heeft het wrak volgens toenmalig ooggetuige Buijs langdurig liggen branden. Mogelijk liggen in het wrak nog de stoffelijke resten van een van de vier bemanningsleden. Een van de bemanningsleden is destijds aan de dood ontsnapt, twee anderen zijn omgekomen en teruggevonden. Het toestel werd neergeschoten door het Nederlandse leger dat luchtafweergeschut ten westen van Utrecht had opgesteld bij Aluminiumfabriek Nedal.

Het verhaal gaat dat het vliegtuig werd neergeschoten vlak boven de voormalige katholieke kerk van Oudenrijn bij de Stadsdambrug aan de Rijksstraatweg toen daar de uitvaartdienst gaande was voor de op 6 mei 1940 overleden pastoor Boelens.© 2007-2012 AllesoverUtrecht