dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Jury bibliotheek in spoedzitting bijeen
Gepubliceerd: 2008-08-20
door: Stadsredactie WdHBob van Reeth, architect en juryvoorzitter voor de ontwerpwedstrijd van de nieuwe Utrechtse bibliotheek, bevestigt dat alle leden van de jury die in het land zijn, woensdagmiddag in Utrecht bijeen komen. Ook de Utrechtse bibliotheek-directeur is daarbij aanwezig.

Van Reeth wil voorlopig alleen aangeven dat hij uitleg wenst over de onverkwikkelijke rekenfout die de gemeente maakte bij de toekenning van de opdracht: eerst aan Rapp en Rapp en later aan VMX. Mogelijk komt hij na de vergadering met een verklaring. Volgens wel ingelichte kringen koos de jury bewust voor het ontwerp van Rapp en Rapp en wilde met een tweede plaats voor VMX hun visie eren, maar was het nooit de bedoeling dat die visie ook daadwerkelijk uitgevoerd zou worden.

Christian Rapp, directeur van architectenbureau Rapp en Rapp, legt zich in ieder geval niet neer bij de gang van zaken rond de ‘rekenfout’ van de gemeente. Rapp zal de gemeente een brief sturen waarin een juridische procedure wordt aangekondigd. Rapp was een maand in de waan dat zijn bureau de ontwerper zou worden van de nieuwe Utrechtse centrale bibliotheek.

Rapp had woensdagmorgen overleg met een advocaat. Het bedrijf is geschokt en onthutst dat een maand na het winnen van de prijsvraag voor de ’biep ++’ aan het Smakkelaarsveld, concurrent VMX met de hoofdprijs aan de haal gaat. De gemeente maakte volgens eigen zeggen een rekenfoutje waar VMX hen op moest wijzen.

Christan Rapp: “De gemeente moet totaal in paniek zijn geweest om dit verhaal zo naar buiten te brengen. Wij voelen ons de inhoudelijke- en morele winnaar van deze prijsvraag. De jury was lovend over ons ontwerp omdat het als enige haalbaar en poëtisch is en het drama van het Utrechtse maaiveld-niveau op deze plek herstelt. Ik denk dat de jury nog wel met een eigen standpunt naar buiten komt over deze gang van zaken. Ik ga een gesprek met de gemeente niet uit de weg, maar niet onder de voorwaarde dat wij de opdracht niet krijgen. Het honorarium is niet van belang, een schadevergoeding is niet van belang maar deze opdracht wel. Na Rotterdam, Den Haag en recent Amsterdam is dit voorlopig de laatste grote openbare bibliotheek die wordt aanbesteed.”

De gemeente vindt het moeilijk om te reageren op mogelijke stappen van Rapp en Rapp. “Wij weten natuurlijk niet waar Rapp en Rapp mee komt. We snappen de teleurstelling, maar hopen er in een gesprek met het bedrijf uit te komen zonder dat juridische stappen nodig zijn.”© 2007-2012 AllesoverUtrecht