dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


‘Maak van Tivoli Huis voor de Oude Muziek’
Gepubliceerd: 2008-08-28
door: Stadsredactie JvS

Als het aan Utrechter en cultureel initiatiefnemer Rob van der Hilst ligt wordt het huidige pand van Tivoli, zodra de poptempel opgaat in het Muziekpaleis, het Huis voor de Oude Muziek.

Het oorspronkelijke idee voor de oprichting van een dergelijk huis kwam enkele jaren terug van de bekende oudemuziekspecialist en musicus Ton Koopman.

Koopman vindt dat Utrecht, in de kringen van klassieke muziekliefhebbers bekend als ‘Worldcapital of Early Music’ naast het Festival Oude Muziek een vaste stek moet hebben voor de oude muziek.

Van der Hilst wil het muziekhuis vernoemen naar Jacob van Eijck, volgens hem de grootste componist uit de Utrechtse geschiedenis. Van Eijck leefde in de 17e eeuw en was blokfluitist, componist en beiaardier.

Het ‘Jacob van Eijckhuis’ kan wat Van der Hilst betreft ook de thuisbasis worden voor de viering van het 900-jarig bestaan van Utrecht als stad met stadsrechten in 2022.

Het pand van Tivoli heeft overigens een rijke historie. Het stamt uit de middeleeuwen en was in gebruik als klooster en later weeshuis, en vanaf circa 1920 als cultureel centrum. Tivoli kwam er in de jaren zeventig in en blijft er tot de verhuizing naar het Muziekpaleis in, volgens de planning 2013.© 2007-2012 AllesoverUtrecht