dinsdag 16 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Middenschip zanddom geveld
Gepubliceerd: 2008-08-01
door: Stadsredactie JvS

Op 1 augustus 1674 was het een tornado die het middenschip van de Utrechtse Domkerk deed instorten. Vrijdag, precies 334 jaar later, was het een soort sloopkogel aan een grote kraan die het middenstuk uit de van zand nagebouwde Domkerk sloeg.

De Domkerk van zand werd vorig jaar juli gebouwd in Flora’s Hof aan de voet van de Domtoren. Het bouwsel zou hooguit enkele maanden blijven staan maar overleefde weer en wind.

De ruïne, die er vrijdag van gemaakt werd, blijft nog staan tot en met Open Monumentendag op 15 september. Daarna wordt Flora’s Hof ingericht in de stijl van de kwekerij die daar in de 19e eeuw gevestigd was.

De Vrienden van Flora's Hof, die herinrichting organiseren, schatten dat de Dom van zand inmiddels 120.000 bezoekers heeft getrokken.

De sloop van de zanddom ging overigens niet helemaal zoals gepland. Een echte sloopkogel was de bedoeling, maar daar werd van afgezien vanwege de wind. Daarom werd alleen het deel gebruikt waar de sloopkogel aan bevestigd zou worden.

Toen wethouder De Weger en de schrijvers Ronald Giphart en Rob van Scheers het gewicht hadden aangetrokken en losgelaten raakte dat alleen de bovenkant van het dak van het middenschip en knalde daarna tegen de werkplaats van Museum van Speelklok tot Pierement, naast Flora’s Hof. Het bord met daarop www.florashof.nl fungeerde als bumper, waardoor de werkplaats geen schade opliep.

© 2007-2012 AllesoverUtrecht