vrijdag 23 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Provinciebestuur: Terug naar hoe het altijd was
Gepubliceerd: 2008-08-19
door: Stadsredactie WdHDe hoofdrolspelers in de Utrechtse provinciecrisis hebben de draai ingezet naar een herstel van de aloude coalitie tussen CDA, VVD en PvdA. Dat bleek dinsdagavond na een belronde met de meest betrokken partijen.

Donderdag sprak commissaris van de Koningin (CdK) Roel Robbertsen met alle fractievoorzitters binnen de provinciale staten. Uitkomst is dat een extern adviseur de ontstane crisis zal moeten bezweren. De hoofdrolspelers hebben daarmee ingestemd en een aantal namen gehoord en genoemd. Woensdagavond wordt duidelijk welke persoon de coalitiepartijen op een lijn gaat brengen. Helder is dat er geen andere uitslag mogelijk is dan dat het CDA, de VVD en de PvdA de strijdbijl begraven en net als de afgelopen decennia inhoud geven aan het provinciebestuur van Utrecht.

Petra Doornenbal, fractievoorzitter van het CDA, zegt dat haar inzet zal zijn om de huidige coalitie te herstellen. Ze vindt het goed dat partijgenoot Robbertsen daar een externe persoon voor heeft uitgezocht. “Robbertsen staat boven de partijen. Wij kunnen ons niet zelf uit de haren uit het moeras trekken. Hij faciliteert hiermee een oplossing.”

Wim Bos, de fractievoorzitter van de PvdA, wil ook geen namen noemen. “Dat komt morgen als er fractievoorzittersoverleg is geweest.” Maandag nog nodigde de PvdA het CDA uit om samen met GroenLinks en de ChristenUnie een coalitie te vormen. Het CDA gaat daarop niet in, waardoor alleen een herstel van de huidige coalitie reëel is.

De woordvoerder van commissaris Robbertsen noemt de situatie tussen de verschillende politieke partijen in de provincie dermate wankel dat het noemen van namen de boel zo weer kan laten instorten. Die ‘wankelheid’ lijkt alleen gelegen in het feit dat PvdA en VVD met zo min mogelijk gezichtsverlies het CDA weer in de armen moeten sluiten. Het CDA heeft altijd verklaard dat de breuk die de PvdA en VVD forceerde haar verraste. Doornenbal is wel bereid om aan te geven dat ook het CDA meer moeite kan doen om te investeren in de persoonlijke verhoudingen. Voor GroenLinks en ChristenUnie wordt het een hele opgave weer geloofwaardig de rol van oppositie-partij te spelen na openlijke vrijages voor provinciaal pluche.© 2007-2012 AllesoverUtrecht