zondag 18 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Sportpenning voor Humphrey Mijnals
Gepubliceerd: 2008-08-25
door: Stadsredactie JvS

Mijnals in actie.

Mijnals in actie.

Humphrey Mijnals heeft zondag uit handen van loco-burgemeester Marka Spit de Sportpenning van de gemeente Utrecht ontvangen. Dit vanwege zijn bijzondere sportieve verdiensten.

De 77-jarige Mijnals was in de jaren vijftig en zestig profvoetballer bij onder meer Elinkwijk (1956/1961) en DOS (1962/1963). Ook kwam hij drie keer uit voor het Nederlands elftal, waarin hij in 1960 debuteerde als eerste voetballer van Surinaamse komaf.

In 1962 maakte Mijnals deel uit van de selectie Utrecht bij de 5e editie van de Jaarbeursstedenbeker, een voorloper van de UEFA Cup.

Mijnals wordt nog steeds als allochtoon sportboegbeeld gezien en heeft veel betekend voor de acceptatie en integratie van de ‘zwarte’ voetbalsport in Utrecht en Nederland. Hij was in 1986 nauw betrokken bij de oprichting van het Kleurrijk Elftal, dat was samengesteld uit Surinaamse profvoetballers. Doel was het steunen van maatschappelijke projecten in Suriname en het verbeteren van de integratie tussen bevolkingsgroepen. Dit initiatief werd later voortgezet als stichting Suriprofs.

Mijnals was ook trainer van de Utrechtse voetbalvereniging Faja Lobi. Onder zijn leiding werd het elftal in 1992 kampioen. Sinds 2002 organiseert Faja Lobi jaarlijks het Super Veteranen Voetbaltoernooi, dat naar Mijnals is vernoemd.© 2007-2012 AllesoverUtrecht