dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Utrecht stapt af van ‘Leidsche Rijn’ klinkers
Gepubliceerd: 2008-08-26
door: Stadsredactie WdH

De 'Leidsche Rijn' klinkers en een doorsnede van de funderingslaag

De 'Leidsche Rijn' klinkers en een doorsnede van de funderingslaag

Tien jaar hebben ze het volgehouden, de unieke straatklinkers van Leidsche Rijn. De speciaal voor het nieuwe stadsdeel uitgezochte water doorlatende klinkers worden straks niet meer toegepast. Utrecht stapt stadsbreed over op de ‘water passerende’ steen. Deze stenen hebben nokken waardoor tussenruimten ontstaan die water laten passeren.

Volgens de gemeente wordt de Leidsche Rijn steen te snel vuil en wordt de waterdoorlatendheid daardoor steeds minder. In Leidsche Rijn wordt het regenwater niet afgevoerd naar het riool, maar naar het grond- en oppervlaktewater. De bestrating speelt daarin een belangrijke rol, omdat regenwater erdoor naar beneden kan. Bij grote buien stroomt het water over het wegdek ook naar wadi’s en bij extreem veel water via de wadi’s naar de sloten.

Utrecht wil deze manier van het waterbeheer veel grootschaliger toepassen. Welke steen ook wordt toegepast, de funderingslaag is in beide gevallen essentieel. De fundering wordt gevormd door grof puin met daarop fijner ‘split’ dat ook waterdoorlatend is. Leidsche Rijn kent inmiddels een aantal wegdelen waar onjuist split is toegepast waardoor er waterproblemen ontstaan en klinkers los komen te liggen. Die plekken worden in de toekomst herstraat.© 2007-2012 AllesoverUtrecht