zondag 18 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Volksuniversiteit viert 90e verjaardag
Gepubliceerd: 2008-08-13
door: Stadsredactie AH

Uit het rijke verleden van de Volksuniversiteit: Schaakles voor 'den arbeider'.

Uit het rijke verleden van de Volksuniversiteit: Schaakles voor 'den arbeider'.

De Volksuniversiteit Utrecht bestaat dit najaar negentig jaar en viert dit met een open dag op 20 augustus. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de volksuniversiteit in de Centrale Bibliotheek.

Sinds de oprichting in 1918 hebben ruim 350.000 mensen een cursus, workshop of lezing gevolgd. Hiermee is de Volksuniversiteit een van de grootste onderwijsinstellingen van de stad. Doel van de Volksuniversiteit is bij te dragen aan de ontwikkeling, ontplooiing en ontspanning van mensen. Om dit te bereiken biedt de Volksuniversiteit een gevarieerd en laagdrempelig cursusaanbod.

'Verheffing van den arbeider' was het doel bij de oprichting begin vorige eeuw. Onderwijs was toen voor de gewone werkman niet vanzelfsprekend. De Volksuniversiteit bood laagdrempelig en neutraal onderwijs aan, waarbij diploma's of veel geld niet nodig waren. Ontplooiing en ontwikkeling is nog steeds een hoofddoel.

Het najaarsprogramma anno 2008 bestaat uit een recordaantal van 270 cursussen, variërend van Engels tot bonbons maken en van Italiaans en Spaans tot tekenen en zakelijk flirten. Na de zomer biedt de Volksuniversiteit ook dertig cursussen aan in Leidsche Rijn in centrum De Parasol in Veldhuizen.

De tentoonstelling is vanaf dinsdag 19 augustus te zien in de Centrale Bibliotheek. De Open Dag is op zaterdag 30 augustus in het hoofdgebouw aan de Nieuwegracht 41. Bezoekers kunnen de sfeer proeven van het oude grachtenpand, deelnemen aan een workshop of informatie vragen bij de aanwezige docenten.

Voor U-pashouders geldt een extra korting op de cursussen: geen 20 maar 50 procent korting.

Ontwikkelingscursussen voor 'werkloozen'

Ontwikkelingscursussen voor 'werkloozen'
Het vrije kwartiertje.

Het vrije kwartiertje.


© 2007-2012 AllesoverUtrecht