dinsdag 23 juli 2019
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Vredenburgs kanon gerestaureerd
Gepubliceerd: 2008-08-11
door: Stadsredactie WdH

Tijdens een bewonersavond over het Vredenburg, eind 2007, had de gemeente al iets losgelaten over de vondst van een kanon aldaar. Als voorbereiding op de sloop- en bouwwerkzaamheden is op het Vredenburg uitvoerig archeologisch onderzoek gedaan. Metaalspecialist Michel Hendriksen van archeologisch bureau Baac publiceerde over de bijzondere vondst.

Op de website van Baac vertelt Hendriksen over het archeologisch onderzoek dat naar het middeleeuwse wijkje De Teerling werd gedaan dat tot 1528 op het huidige Vredenburg stond. Het kleine wijkje werd gesloopt om de bouw van de dwangburcht mogelijk te maken in opdracht van keizer Karel V. In het vierkante woonblok De Teerling (dobbelsteen) woonden en werkten een schoenlapper, een harnasmaker en een kapper. Ook was er een herberg te vinden.

Het kanon dat werd gevonden en momenteel door Hendriksen wordt geconserveerd is een ijzeren draaibas of mikhaak. Het kanon werd in de loop van de 16e eeuw ontwikkeld voor gebruik op schepen. De draaibas werd middels een gaffel op een reling gemonteerd en kon 360 graden draaien.

In november 1576 richtte de commandant van Vredenburg, D'Avila, de kanonnen dreigend op de stad. Dit naar aanleiding van de ondertekening door de Staten van Utrecht van de Pacificatie van Gent. Als antwoord daarop richtten de Utrechters enkele kanonnen vanaf torens en andere hoge huizen op het Vredenburg. Op 21 december deden de Spanjaarden een uitval. De rond het kasteel wachthoudende Utrechters, bijgestaan door Duitse huurlingen, werden verdreven waarna de Spanjaarden brand stichtten in de stad.

De Spanjaarden werden echter teruggedreven en zwaar onder vuur genomen door de kanonnen van de Utrechters, waarna de Spanjaarden hevig terugvuurden. Misschien wel zo hevig dat er even geen tijd was om de loop van het kanon te laten afkoelen. Het ijzeren kanon is afgebroken bij de loop, wellicht verklaard door het vele vuren tijdens de strijd om Vredenburg.

Uiteindelijk verloren de Spanjaarden maakten de Utrechters onder aanvoering van Trijn van Leemput kasteel Vredenburg in 1577 met de grond gelijk. Niet helemaal, want een aantal van de hoektorens, zoals het Spanjaardsgat, bleven in gebruik tot het einde van de 19e eeuw. Ondermeer als kolenhok en stookplaats voor de Utrechtse gasfabriek, koperpletterij en knopen fabriek van fabrikant W.H. de Heus

Het hele artikel van Michel Hendriksen is te vinden op de website van Baac.© 2007-2012 AllesoverUtrecht