woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Communistenleider ontkent luxe-leventje in Utrecht
Gepubliceerd: 2008-12-31
door: Stadsredactie JvS

Het kantoor van de Filippijns communistische partij aan de Amsterdamsestraatweg.

Het kantoor van de Filippijns communistische partij aan de Amsterdamsestraatweg.

De in Utrecht wonende Jose Maria Sison ontkent berichten dat hij afgezet zou zijn als leider van de communistische partij van de Filippijnen. Dat schrijft de krant Philippine Daily Inquirer woensdag op internet.

De communistenleider, die woont in de Vogelaarwijk Kanaleneiland en met medestanders een kantoortje heeft aan de Amsterdamsestraatweg, zou aan de kant zijn gezet omdat hij in Utrecht een luxe-leventje zou leiden, terwijl zijn kameraden het zwaar hebben in zijn geboorteland. De 69-jarige Sison noemt de berichtgeving, afkomstig van de Filippijnse overheid kwaadaardig, zo schrijft de Daily Inquirer.

Sison zat enige tijd op de Filipijnen gevangen voor hij zich in 1987 in Utrecht vestigde. Politiek asiel kreeg hij niet, maar hij werd Nederland ook niet uitgezet omdat de rechter oordeelde dat zijn leven op de Filipijnen in gevaar was.

De Utrechtse Sociale Dienst trok in 2002 op last van het Rijk een uitkering aan Sison in, nadat bleek dat hij op een Amerikaanse lijst van internationale gezochte terroristen stond. Utrecht wilde de uitkering om humanitaire redenen voortzetten en kreeg daar binnen enkele weken toestemming voor.

In augustus 2007 belandde Sison in het gevang, op beschuldiging van moord op twee voormalige partijgenoten. Hij kwam vrij omdat de rechter bepaalde dat er niet genoeg bewijs was voor de vermeende misdrijven.

De partij van Sison vierde op tweede kerstdag haar 40-jarig bestaan en presenteerde toen een vijfjarenplan om op de Filipijnen een Maoïstisch georiënteerde regering te vestigen. Dat is een lang gekoesterd ideaal van de partij, waarvoor soms bloedig strijd wordt gevoerd tegen de traditioneel corrupte Filippijnse regeringen.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht