zaterdag 25 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Daalsedijkroute geopend
Gepubliceerd: 2008-12-12
door: Stadsredactie JvS

Maar liefst vier wethouders waren vrijdag aanwezig bij de inwijding van de Daalseroute. De route is een herinnering aan de rol die de Daalsedijk eeuwenlang speelde als belangrijkste weg tussen Utrecht en Amsterdam.

De route is te volgen via plaquettes, een muurschildering op de kop van de 1e Daalsedijk en tableaus met tekst en illustraties.

De Daalsedijk dateert uit 1200 en verloor zijn rol als doorgaande route toen de Amsterdamsestraatweg in 1812 werd aangelegd. De huidige 1e en 2e Daalsedijk en de Daalseweg herinneren door de naamgeving nog aan de middeleeuwse weg.

De weg was oorspronkelijk een 'afslag' van de weg uit Vleuten. Net na de buitenste poort aan de Vleutenseweg en voor de Catharijnepoort bij het Vredenburg ging de weg linksaf naar Amsterdam. Dat startpunt ligt ongeveer bij het huidige Smakkelaarsveld. De weg loopt nu ten westen van de Amsterdamsestraatweg, door Ondiep, Zuilen, Oud-Zuilen, de Vecht volgend naar Maarssen, Muiden en Amsterdam. Alleen het Utrechts deel is nu bewegwijzerd.

In het voorjaar van 2009 verschijnt een boekje, geschreven door Bettina van Santen, waarin uitgebreider wordt stilgestaan bij de historische wetenswaardigheden. Het boekje is in een handzaam formaat en makkelijk mee te nemen tijdens fietstocht of wandeling.

Initiatiefnemer voor de Daalsedijkroute is de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht