dinsdag 25 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Verkoop duurdere woningen Leidsche Rijn valt stil
Gepubliceerd: 2008-12-10
door: Stadsredactie WdH

Deze week stuurde bouwend en ontwikkelend Nederland een brandbrief aan de nieuwe minister Van der Laan (wonen) over de instortende woningmarkt. Er wordt actie van het kabinet gevraagd om de bouwwereld op stoom te houden nu het land in een recessie zit. In de grootste bouwput van Nederland, Leidsche Rijn, valt de verkoop stil.

Dat geldt minder voor de bestaande woningen tot 300.000 euro zegt Beumer-makelaar Martijn Bogaard. “De bestaande woningen verkopen nog redelijk goed, de pijn daar zit meer in de stad. Mensen krijgen in Leidsche Rijn meer waar voor hun geld en je ziet dat daardoor de verkoop van bestaande woningen stukken beter verloopt ten opzichte van de rest van de stad.”

Meer angst is er voor de verkoop van nieuwbouwwoningen. Een aantal makelaars van nieuwbouwprojecten in Leidsche Rijn en Utrecht vreest dat meerdere geplande projecten voorlopig niet zal worden gebouwd, omdat ontwikkelaars het aantal van 70 procent voorverkoop niet haalt. Ontwikkelaars verkopen eerst die hoeveelheden, voordat de eerste paal de grond in gaat.

Beumer makelaar Julius ter Haar: “Een aantal ontwikkelaars start overigens wel, ook al zijn de verkopen nog niet gehaald. Portaal doet dat in de Stadshoven in Vleuterweide en Ovast in Waterwijk in Het Zand. Die vertrouwen op het feit dat de woningen goed zijn, de prijzen redelijk en dat er tijdens de bouw nog veel verkocht zal worden. Er is voor die woningen ook veel interesse.”

Veel makelaars zijn ongerust over de duurdere woningen. “Alles vanaf vier ton verloopt gewoon stroef. Ontwikkelaars zijn bouwprojecten anders aan het indelen om toch deelgebiedjes te creëren waar voldoende verkocht is om een deel van de bouw alvast te kunnen starten. Dat vereist overleg met kopers en het gevaar dat de al gesloten koopovereenkomsten vervallen omdat die de termijn van zes maanden overschrijden. Dat is een automatische ontbindende voorwaarde.”

De gemeente loopt veel geld mis als bouwprojecten worden uitgesteld. Als projecten niet worden verkocht neemt een ontwikkelaar geen bouwrijpe grond over van de gemeente. Die mag daarvoor wel een schaderente rekenen, maar het kasritme van Projectbureau Leidsche Rijn gaat dan spaak lopen. Er zijn wel investeringen voor de aanleg van wegen en voorzieningen, maar daar staat minder inkomen tegenover. Als de recessie langer aanhoudt zullen ontwikkelaars ook minder makkelijk nieuwe projecten starten, zo denkt een woordvoerder van Projectbureau Leidsche Rijn.
Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht