vrijdag 21 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina


Voorlopig geen helihaven in Utrecht
Gepubliceerd: 2008-12-25
door: Stadsredactie WdH

In september 2006 lanceerde Helinet hun strategische samenwerking met Connexxion. Toenmalig minister Karla Peijs 'doopte' een helikopter.

In september 2006 lanceerde Helinet hun strategische samenwerking met Connexxion. Toenmalig minister Karla Peijs 'doopte' een helikopter.

Er komt definitief geen helikopterhaven van het bedrijf Helinet in de polder Strijkviertel bij knooppunt Oudenrijn. De dag voor kerst deed de Raad van State uitspraak in het hoger beroep dat Helinet had ingesteld.

Het vorige college onder aanvoering van toenmalig wethouder Walther Lenting zag wel wat in een helikopterhaven in Leidsche Rijn, nabij bedrijventerrein Papendorp. Opmerkelijk, omdat zijn Leefbaar Utrecht collega Yet van den Bergh (wethouder verkeer) dit niet zag zitten en een minderheidsstandpunt innam in het college. Helinet voerde bij de rechter aan dat de gemeente in oktober 2006 de procedure voor de vestiging van een helihaven niet had mogen stopzetten, gezien eerdere toezeggingen van het vorige college.

Volgens de Raad van State had de gemeente wel het recht de procedure stop te zetten en was e-mail verkeer en het persbericht dat de gemeente zelf verstuurde over de komst van de haven in 2005 onvoldoende als toezegging aan het bedrijf.

De nieuwe gemeenteraad die in oktober 2006 moest besluiten over de komst van meerdere helikopterhavens in Utrecht volgde het college destijds dat Helinet geen haven mocht maken voor hun randstedelijke netwerk, maar het bedrijf Ebag wel een helihaven mocht bouwen op het nieuwe bedrijfspand in De Wetering. Die haven werd afgelopen zomer door de rechter verboden en op 24 december zette de Raad van State een definitieve streep door de komst van Helinet.

De Stichting Helihinder reageerde tevreden op de uitspraak van de rechter. Die was mordicus tegen de komst van helikopterhavens nabij de nieuwe woningen in Leidsche Rijn. Helinet en de gemeente werden tijdens kerst niet bereikt voor commentaar. Helinet ging in september 2006 een strategische samenwerking aan met vervoersbedrijf Connexxion en bezit inmiddels meerdere helihavens in Nederland. Utrecht maakt door de uitspraak van de rechter voorlopig geen deel uit van hun netwerk.


Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht