woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaBunker 24 Oktoberplein staat op springen
Gepubliceerd: 2009-04-24
door: Stadsredactie JvS

De gemeente is inmiddels begonnen met het uitgraven van de bunker.

De gemeente is inmiddels begonnen met het uitgraven van de bunker.

Binnenkort gaat de bunker langs de Martin Luther Kinglaan tegen de vlakte. Het betonnen gevaarte moet wijken voor de fly-over op het 24 Oktoberplein, waarvan de bouw volgend jaar van start gaat.

De gemeente heeft ervoor gekozen om het gebouw (met muren en een dak van 2,5 meter dik gewapend beton) te slopen met explosieven. Dat is de snelste manier, die de minste overlast voor de omgeving oplevert. Hoewel het definitieve ‘springplan’ nog gemaakt moet worden, is nu al duidelijk hoe het opblazen van de bunker in zijn werk gaat.

Per vierkante meter beton wordt een gat geboord waarin maximaal 1,2 kilo springstof past. De springladingen worden vervolgens met tussenpozen van een fractie van een seconde achter elkaar tot ontploffing gebracht; eerst de vloer, dan het dak en vervolgens de muren. Van één grote zware klap is volgens Frank Venus, die de sloop namens de gemeente begeleidt, dus geen sprake. Feitelijk wordt per ontploffing een flink stuk beton verpulverd tot puin. Om te voorkomen dat het puin wegschiet wordt de hele bunker ingepakt met drie lagen zware rubberen matten. Verder wordt er aan de kant van ziekenhuis Oudenrijn een muur van zeecontainers geplaatst, om alle risico’s uit te sluiten.

Wanneer de sloop begint is nog niet bekend, maar mogelijk is dat binnen enkele weken, afhankelijk van wanneer de vergunning wordt verleend.

Overigens hebben de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog voor de bouw van de bunker ook keurig een vergunning bij de gemeente aangevraagd. En gekregen, zo blijkt uit de geschiedenis van de bunker, die door gemeentelijk bouwhistorica Bettina van Santen op schrift is gezet. De bezetter bouwde de bunker om er de ‘Gefechtsstand für den Führer der Schnellboote’ (het torpedobootcommando) in onder te brengen. Dat was nodig omdat de Duitsers serieus rekening hielden met een geallieerde invasie vanaf zee. Utrecht lag op veilige afstand, maar nog geen jaar na de ingebruikname op 1 april 1944 moest het commando weer verkassen naar het westen. Dit omdat de geallieerden, na aanlanding in juni 1944 op de Franse kust, al opgerukt waren tot in oostelijk Nederland.

De bunker is na de oorlog in gebruik genomen door de BB, de Bescherming Burgerbevolking. Na uitbreiding en aanpassing in 1965 (ten tijde van de Koude Oorlog) zouden mensen in het bouwwerk een ontploffing van een atoombom van de sterkte van die van Hiroshima op een afstand van 250 meter of meer kunnen overleven. In die tijd beweerde de overheid overigens ook dat een atoomaanval te overleven zou zijn in een kelderkast, mits voorzien van voldoende blikken noodbiscuit om het een paar dagen uit houden.

De BB werd in 1986 opgeheven. De diverse bunkers in Utrecht werden in gebruik genomen als opslagruimte, maar in de jaren tachtig werden enkele grote exemplaren gesloopt, zoals op de Mariaplaats, het Domplein en op het Pieterskerkhof. De nu te slopen bunker is de afgelopen jaren in gebruik geweest als oefenruimte van een band.

Een paar jaar terug werd nog een bunker aan het Servaasbolwerk gesloopt, waar het nodige verzet tegen was. In dit geval was daar nauwelijks sprake van. De gemeente wees de twee ingediende bezwaarschriften af, waarna geen beroep meer werd aangetekend.

Het opblazen van de bunker zal waarschijnlijk in een weekeinde plaatsvinden, wanneer de Martin Luther Kinglaan sowieso wordt afgesloten vanwege de aanpassing van de De Meernbrug. Rijkswaterstaat gaat het brugdek 40 centimeter hoger maken omdat Europese regels dat voorschrijven. De brug gaat daarom vijf tot acht weekeinden dicht voor het autoverkeer.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht