zaterdag 18 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaBurgemeester zette ook AD/UN onder druk
Gepubliceerd: 2009-04-16
door: Louis Engelman

Hoofdredacteur Kalmann van AD/UN.

Hoofdredacteur Kalmann van AD/UN.

Burgemeester Wolfsen van Utrecht heeft in de afgelopen maanden soms ‘onparlementaire taal’ gebruikt in het contact met de redactie van het AD/Utrechts Nieuwsblad. Dat schrijft hoofdredacteur Arjeh Kalmann vrijdag in een commentaar in het ochtendblad.

Volgens Kalmann heeft ook het AD/UN onderzoek gedaan naar de pensionkostenvergoeding van de burgemeester. De krant heeft uiteindelijk besloten hierover niet te publiceren.

Het weekblad Ons Utrecht wilde wel tot publicatie van deze kwestie overgaan, maar onder de pressie van Wolfsen besloot de uitgever de reeds gedrukte krant alsnog te vernietigen. De burgemeester was woedend geworden over de bewering van oud-hoogleraar bestuurskunde Twan Tak dat hij 17.000 euro te veel aan pensionvergoeding zou hebben opgestreken.

Donderdagmiddag werd Wolfsen hierover tijdens een interpellatie in de gemeenteraad aan de tand gevoeld. Hij bood ondubbelzinnig zijn excuses aan over zijn gedrag en zegde toe dat dit niet meer zou gebeuren.

Ook tijdens een interview met NOVA van donderdagavond erkende Wolfsen dat hij in de fout was gegaan. Wel haalde hij aan dat andere media na grondig onderzoek – hij doelde daarbij op het AD/UN – hadden besloten niet te publiceren. Wat de burgemeester daarbij niet vermeldde was dat hij ook daar zware druk heeft uitgeoefend op de redactie.

Volgens Kalmann bracht hij zijn standpunt in soms onparlementaire taal naar voren. Daarnaast liet de burgemeester zich in een mail aan de hoofdredacteur laatdunkend uit over oud-hoogleraar Tak, die hem had verweten de pensionvergoedingsregeling onjuist te hebben geïnterpreteerd. Wolfsen schreef letterlijk: ‘Ik begrijp dat de prof die deze foute link legt inmiddels al in ruste is…’

Hoofdredacteur Kalmann stelt dat het er in het onderzoek scherp aan toe ging. Hij trekt echter voor zichzelf de conclusie dat onaanvaardbare druk daardoor niet is ontstaan. ‘Dat maakt een evident verschil met de zaak rondom Ons Utrecht, waarbij door het ingrijpen van de burgemeester de complete oplage van het huis-aan-huisblad de versnipperaar in ging’, aldus Kalmann.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht