donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaDonderdag debat ingreep Wolfsen bij Ons Utrecht
Gepubliceerd: 2009-04-15
door: Stadsredactie TvdBDe gemeenteraad buigt zich donderdag vanaf circa 14.30 uur over het optreden van burgemeester Wolfsen tegen Ons Utrecht. Het spoeddebat volgt na de benoeming van drie nieuwe wethouders en een debat over het nieuwe collegeprogramma.

Wolfsen voorkwam afgelopen weekeinde de plaatsing van een artikel in Ons Utrecht, dat hem niet beviel. De hele oplaag van 132.000 exemplaren is zonder het bewuste artikel herdrukt. SP, Leefbaar Utrecht, D66 en de Groep Mossel hebben het spoeddebat aangevraagd omdat zij zich zorgen maken over de beperking van de persvrijheid.

Wolfsen heeft zijn optreden tijdens een persconferentie verdedigd onder het motto: “Ik laat mijn integriteit niet te grabbel gooien”. Hij wilde niet lijdzaam toezien hoe zijn integriteit in twijfel werd getrokken. Volgens Wolfsen heeft hij zowel de schrijver van het artikel, als de hoofdredacteur van Ons Utrecht ervan proberen te overtuigen dat zij verkeerd zaten met de feiten. Hij zei dat zowel de minister van binnenlandse zaken, de commissaris van de koningin en ‘echte journalisten’ al eerder hadden geconstateerd dat er niets mis was met de regeling rond de pensionkosten. Dat nu in een krantenartikel daar allerlei twijfels over werden uitgesproken vond hij een aantasting van zijn integriteit en dat kon hij niet laten passeren. Wolfsen meent dat de persvrijheid niet op het spel heeft gestaan met zijn inmenging. Ook zou hij niet gedreigd hebben met het intrekken van advertenties of het stopzetten van de gemeentepagina’s in Ons Utrecht. “Ik heb de betrokkenen gevraagd nog eens goed naar de feiten te kijken en zich te verdiepen in de feiten voordat er wordt gepubliceerd.” Wolfsen zei dat de opgevoerde bestuursrechtsdeskundige Twan Tak regelrechte ‘juridische quatsch’ heeft verteld over de pensionregeling.

Zowel hoofdredacteur Robert Jan van der Horst van Ons Utrecht als redacteur Wouter de Heus hebben volgens Wolfsen toegegeven dat bij nadere lezing het artikel toch niet kon, maar dat het artikel al gedrukt was. Wolfsen stapte daarop naar de uitgever, die gevoelig bleek voor zijn argumenten en besloot tot herdruk van de krant.

Van der Horst zegt dat hij weliswaar op verzoek van Wolfsen opnieuw alle feiten is nagelopen, maar vierkant achter de publicatie van het artikel is blijven staan. Dat de uitgever het stuk liet schrappen is buiten zijn weten om gebeurd. Ook de redacteur van het gewraakte artikel, Wouter de Heus, ontkent ten stelligste dat hij zou hebben toegegeven dat het artikel geschrapt zou moeten worden.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht