donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaEerste appartement Wolfsen was ‘pension’
Gepubliceerd: 2009-04-03
door: Stadsredactie WdH

Het echtpaar Wolfsen.

Het echtpaar Wolfsen.

Burgemeester Wolfsen (PvdA) heeft veertien maanden gebruik gemaakt van de pensionkostenregeling die het rijk kent voor burgemeesters. Hij huurde die periode een gemeubileerd appartement op het Vondelparc. Negentig procent van de kosten, een slordige 20.000 euro, is betaald door de gemeente Utrecht.

Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van Allesoverutrecht, nadat Kees van Oosten een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur over de huiskostenvergoeding van de burgemeester. Volgens Wolfsen is het gebruik dat hij maakte van de pensionregeling een normale gang van zaken. Hoewel het om een rijksregeling gaat, komen de kosten voor rekening van de gemeente.

Voordat Wolfsen burgemeester van Utrecht werd, woonde hij met zijn vrouw in een huurappartement in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Toen hij geroepen werd tot het ambt in Utrecht wilde hij direct in de stad wonen en huurde voor zo’n 1600 euro per maand het gemeubileerde appartement op het Vondelparc als tijdelijke huisvesting. De gemeente betaalde volgens de rijksregeling 90 procent van het huurbedrag. Omdat het appartement relatief klein was (twee kamers) hield het echtpaar hun Amsterdamse appartement aan voor opslag van huisraad en voor de werkruimte van mevrouw Wolfsen, die fotografe is. Eind februari 2009 verhuisde het echtpaar naar een groter huurappartement aan de Veilinghaven en kwam er een eind aan de huurvergoeding.

De gemeente heeft voor de installatie van Aleid Wolfsen de regeling nog eens laten uitleggen door het ministerie van binnenlandse zaken. Volgens het ministerie kan een tijdelijke woning ook voor 90 procent door de gemeente worden betaald. Dat mag geen ‘jaren’ duren en de burgemeester moet beschikken over woonruimte elders. Het ministerie heeft de Utrechtse toepassing van de regeling niet goedgekeurd omdat de gemeente daar zelf verantwoordelijk voor is. Volgens Wolfsen maakte hij relatief lang van de regeling gebruik omdat zijn zoektocht naar een geschikt koopappartement zonder resultaat bleef.
 
Wolfsen informeerde begin dit jaar tijdens een presidiumvergadering van de Utrechtse gemeenteraad de fractievoorzitters over zijn woonsituatie en de pensionkostenregeling die hij daarvoor gebruikte. Dit naar aanleiding van journalistiek onderzoek dat naar hem werd gedaan naar aanleiding van de Helderse affaire.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht