vrijdag 17 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaLammetjes dood door loslopende honden
Gepubliceerd: 2009-04-21
door: Tom Staal

Twee lammetjes van boerderij Zorgvliet aan de Gageldijk zijn onlangs door toedoen van een loslopende hond overleden. Al eerder waren dieren van de eigenaar van deze boerderij, Albert van Ettekhoven, het slachtoffer van hondenbezitters die nalieten hun viervoeter aan te lijnen op plaatsen waar dit verplicht is. Vorig jaar verloor hij drie schapen en raakte zijn veulen zwaargewond.

Van Ettekhoven is het spuugzat. Enkele dagen geleden heeft hij bij wijze van protest de twee dode lammetjes in een kruiwagen gelegd en deze demonstratief langs het wandelpad geparkeerd, begeleid door de tekst: ’Dit is het gevolg als uw hond losloopt!! Hoeveel moeten er nog sterven?’

De boerderij grenst aan het Gagelbos, waar veel mensen hun hond uitlaten. Binnen de grenzen van het zogenoemde ‘Babybos’, een gebied dat deel uitmaakt van het Gagelbos, mogen de honden los, maar het wandelpad dat langs boerderij Zorgvliet loopt hoort daar niet bij. Veel hondenbezitters hebben echter lak aan de regels en laten hun hond onaangelijnd rondlopen, met alle gevolgen van dien. De honden bijten de lammetjes dood of jagen ze zólang op dat ze stikken, simpelweg omdat ze door uitputting niet meer kunnen ademen.

Volgens Van Ettekhoven is het de afgelopen jaren vaker voorgevallen, wat ertoe heeft geleid dat de meeste boeren op de Gageldijk hun schapen van de hand hebben gedaan. Controle is er volgens hem nauwelijks. Het toezicht valt onder de verantwoordelijkheid van het Recreatieschap Utrecht, zo vertelt boswachter Jurriaan Vos. De boswachters zelf zijn hiertoe niet bevoegd. Het Recreatieschap maakt gebruik van stagiaires van de politie, voor wie groentoezicht een verplicht onderdeel van hun opleiding vormt. Het onderdeel heeft echter geen prioriteit, en er worden geen extra maatregelen getroffen na de dood van de lammetjes.

Stuur dit bericht door!
 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht