vrijdag 21 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaMilieu-organisaties: nieuw asfalt niet nodig
Gepubliceerd: 2009-04-23
door: Stadsredactie JvS

Als één op de zeven automobilisten in de regio wat vaker gaat fietsen of het openbaar vervoer gebruikt en als er meer aan mobiliteitsmanagement wordt gedaan, zijn nieuwe (snel)wegen in de regio niet nodig. Dat stellen De Vrienden van Amelisweerd en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) in het rapport ‘De Kracht van Utrecht’.

Om deze 100.000 automobilisten en daarnaast de groei van de mobiliteit (nog eens 100.000 personen) op te vangen is een verdubbeling van de capaciteit van het openbaar
vervoer noodzakelijk. Zo pleit het rapport voor de verdubbeling van de spoorlijn Utrecht - Arnhem, de aanleg van de spoorlijn Breda - Utrecht - Almere, nieuwe lightrailverbindingen (Culemborg - Houten - Utrecht / Maarssen - Zuilen - Overvecht - Oosterspoorbaan - Lunetten / Vleuten - Leidsche Rijn - Papendorp - Utrecht Centraal / Leidsche Rijn Zuid – Rijnenburg - Hoograven – Uithof), doortrekking van de tram Utrecht - Nieuwegein naar Vianen, en een flinke verbetering en uitbreiding van het netwerk van fietspaden.

Het rapport van de Vrienden en de NMU is een reactie op de omstreden startnotitie Ring Utrecht van onder meer Rijksaterstaat, waarin diverse voorstellen staan voor nieuwe wegen, onder meer door Leidsche Rijn en Rhijnauwen. Volgens De Vrienden van Amelisweerd en de NMU is het nieuwe asfalt niet nodig, op voorwaarde dat een radicale omslag in het denken wordt gemaakt.

Het rapport is woensdag overhandigd aan de nieuwe Utrechtse verkeers- en milieuwethouder Ingrid de Bondt en aan Marianne Kallen van het Bestuur Regio Utrecht. De Bondt benadrukte dat de bereikbaarheid van de regio gewaarborgd dient te blijven.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht