zaterdag 25 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaNieuw coalitieakkoord mogelijk al begin volgende week
Gepubliceerd: 2009-04-03
door: Stadsredactie WdH

Bronnen rond het stadhuis melden dat er grote vorderingen worden gemaakt bij de onderhandelingen over een nieuw coalitieakkoord. De meest positieve geluiden wijzen op witte rook komende dinsdag. De onderhandelaars van PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD houden echter hun kaken stijf op elkaar.

Zelfs een korte update voordat het weekeinde begint zit er niet in, zo laat fractievoorzitter Eiko Smid (CDA) desgevraagd per sms weten. Smid vraagt om geduld en geeft als tip mee vooral van het weekeinde te genieten.

De ‘wandelgangen’ bieden meer soelaas. Daaruit is te vernemen dat PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD op een ontspannen manier grote vorderingen maken onder leiding van CNV-voorman en technisch voorzitter René Paas. Vrijdag spraken de vier partijen over het Actieplan Luchtkwaliteit, een van de grootse hobbels om tot overeenstemming te komen.

De meest positieve inschatting is dat de verschillende fracties dit weekeinde spreken met hun politieke achterban zodat maandag de puntjes op de i kunnen worden gezet en er dinsdag een akkoord kan worden gepresenteerd. Veel negatiefs is er niet te horen behalve dan dat alles mis kan gaan tot de vier partijen hun handtekening onder een nieuw collegewerkprogramma daadwerkelijk hebben gezet. Het merendeel van de benaderde insiders acht die kans echter klein.

Fractievoorzitter Mirjam Bikker (ChristenUnie) heeft nog steeds geen duidelijkheid verschaft welke persoon de plek van Tymon de Weger gaat innemen en ook niet of de nieuwe CU-wethouder de oude portefeuille van hem oppakt. Dat is wel gebruikelijk bij wethouderswisselingen die onder normale omstandigheden plaatsvinden.

In de vorige collegeperiode verving huidig wethouder Harm Janssen (CDA) zijn voorganger René Verhulst die de politiek vaarwel zegde en nam zijn exacte portefeuille over. Ook toen Jan van Zanen (VVD) Utrecht verliet om burgemeester van Amstelveen te worden vulde Gerard Abrahamse zijn taken een op een in. Het feit dat Bikker niet ‘kan en wil’ ingaan op deze vragen geeft aan dat de CU-portefeuille onderdeel is geworden van de onderhandelingen.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht