donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaSurinaamse onderscheiding voor René Verhulst
Gepubliceerd: 2009-04-05
door: Stadsredactie JvS

Oud-wethouder (en Allesoverutrecht-columnist) René Verhulst heeft zondag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vader Rijn College de Gaanman Gazon Matodje Award in ontvangst genomen. De versierselen behorend bij deze hoogste Marron-onderscheiding werden hem opgespeld door Kabiten André R.M. Pakosi.

De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Surinaamse samenleving en in het bijzonder voor de Marrons. Verhulst bevindt zich in goed gezelschap. Onder meer de oud-presidenten Jimmy Carter, Ronald Reagan, Ronald Venitiaan en oud-burgemeester Annie Brouwer gingen hem voor.

De voorouders van de Marrons werden in de 17e en 18e eeuw als slaven uit Afrika naar de plantages in Suriname gebracht. Zij accepteerden het gezag niet en trokken de Surinaamse rivieren op, diep het oerwoud in. Met een guerrilla dwongen zij hun vrijheid af en al vanaf 1760 wisten de Marrons hun Afrikaanse cultuur in het binnenland in vrijheid te ontwikkelen. De groep wordt overigens ten onrechte vaak aangeduid als bosnegers. Er wonen circa 17.000 Marrons in Nederland.

Verhulst kreeg de onderscheiding vanwege het vertrouwen dat hij tijdens zijn wethoudersperiode gaf aan deze groep. Met steun van de gemeente Utrecht werden woningen voor een eco-resort gerealiseerd, volkswoningen gebouwd evenals een houtbewerkingsproject en pindadop-machineproject geïnitieerd. Alle projecten waren succesvol, maar het eco-resort werd in 2006 door overstromingen getroffen.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht