vrijdag 17 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaAl eerder peuter bijna verdronken in Haarrijnseplas
Gepubliceerd: 2009-07-02
door: Stadsredactie WdH

De verdrinking van het Vleutense jongetje Dylan (5) is niet het eerste incident bij de Haarrijnseplas. Op Tweede Pinksterdag ontsnapte een 2-jarig meisje aan de dood. Het kind verdronk bijna maar werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis vervoerd en herstelde wonderwel, zo heeft de politie bevestigd.

De politie gaat met de gemeente om de tafel over de veiligheid van de nog niet officieel geopende plas, zo zegt een woordvoerder.

Recreërende tieners vinden het badstrand van de Haarrijnseplas dubieus afgewerkt. De dag nadat de 5-jarige Dylan uit Vleuten verdronk, klagen aanwezige kinderen over de gevaarlijke manier waarop de nieuwe voorziening is aangelegd: op een aantal plekken te snel steil en een spekgladde ondergrond.

Het is donderdagmorgen rond 10.30 uur nog redelijk rustig aan de Haarrijnseplas. Wat opvalt is de enorme hoeveelheid blikjes en flessen op het strand: nergens is een prullenbak. Door een aantal aangelegde heuvels is vanaf de EHBO-ruimte geen enkel zicht op het water. Een rij palen ontneemt het zicht tussen twee delen van het strand. Een moeder die is neergestreken aan de palenrij moet haar peuter steeds corrigeren om aan haar kant te blijven. Het kind draagt wel zwembandjes.

Een groepje van vier tieners uit Maarssenbroek vindt het strand gevaarlijk aangelegd. Ze waren woensdag ook op het strand en spreken vol afschuw over het dramatische voorval. Om te tonen hoe snel het badstrand naar een flinke diepte afloopt, wandelen de meiden vanaf het strandje naar de rij drijvende ballen die het eind van het veilige deel moeten markeren. De meiden zijn 1.70 meter lang en kunnen halverwege niet meer staan. Ook glijden ze uit op de gladde bodem. Een klein kind dat nog niet kan zwemmen en ook opeens uitglijdt, heeft geen schijn van kans, vinden de tieners. En dat gebeurt al na enkele meters als je klein bent.

Aan beide zijden van het badstrand, buiten de afzetting met ballen, zijn aanlokkelijke eilandjes opgespoten. Daar liggen de tieners in het zonnetje. Op die plek loopt de ondergrond helemaal steil naar beneden. Al na drie passen is er geen grond meer onder de voeten. Het recreatieschap zegt dat de gemeente Utrecht verantwoordelijk is voor de Haarrijnseplas. "Bij ons is vanaf 3 juli toezicht ingekocht, maar wij hebben de plas niet in ons beheer. Er is een toezichthouder die in overleg met onze mensen van Maarsseveen per dag besluit of er toezicht nodig is. Toezicht is er dan van 10.00 tot 18.00 uur. Een aantal van onze bijzondere opsporingsambtenaren is regelmatig aanwezig om overlast tegen te gaan."

Aanwezige agenten snappen niet waarom nergens prullenbakken hangen. “Het is hier inderdaad onnoemelijk vervuild.” Ze weten dat er al veel incidenten rond de plas hebben plaatsgevonden met meiden die worden lastiggevallen door jonge mannen.

De gemeente is alle vragen op een rijtje aan het zetten en komt later vandaag met een reactie.

<bgsound src="http://www.aoutrecht.nl/download/video/2009/Haarrijnseplas_2juli2009_AOU.wmv" loop=false>

Een filmpje waarop Denise (15) en Rosali (15) uit Maarssenbroek laten zien hoe steil op sommige plekken de bodem van de plas is. Zet het geluid aan voor het commentaar.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht