vrijdag 21 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaBuurt massaal tegen komst coffeeshop Croeselaan
Gepubliceerd: 2009-07-16
door: Stadsredactie WdH

Volgens bewoners van de nieuwe wijk Veilinghaven is er 's avonds veel overlast van drugsdealers.

Volgens bewoners van de nieuwe wijk Veilinghaven is er 's avonds veel overlast van drugsdealers.

De komst van een coffeeshop aan de Croeselaan kan niet op steun rekenen uit de nieuwe wijk Veilinghaven. Woensdagavond kwam een dozijn actieve buurtbewoners bijeen in het huis van prominent Utrechter René Paas. Ook raadslid Eiko Smid (CDA) was aanwezig.

Volgens bewoners kampt de buurt al met veel drugsoverlast. Klanten van een theehuis op de hoek van de Croeselaan en Groenendaalstraat dealen in de Fruitstraat. Meermaals hebben buurtbewoners de politie moeten waarschuwen. De buurt wil dat de gemeente actie neemt tegen drugsverkopen uit het zogenaamde theehuis in plaats van het verstrekken van een vergunning voor een extra coffeeshop.

Burgemeester Wolfsen, ook buurtbewoner en lid van de landelijke PvdA-drugscommissie, verklaarde onlangs dat de gemeente de vergunningsaanvraag voor de coffeeshop aan de Croeselaan 213 niet kon weigeren omdat die zou passen in het gemeentelijk beleid. Hij gaf aan dat er in Utrecht zelfs nog ruimte is voor een aantal nieuwe shops. Verder vertelde hij dat het een ‘keurige’ shop zal worden. De vergunninghouder runt al tijden een shop in Gorinchem. Een vergunning voor een extra shop in Lelystad werd afgewezen.

De coffeeshop is nog niet geopend maar de vergunning werd eind mei afgegeven. De ondernemer moet nog verbouwen en denkt eind augustus open te kunnen.

Buurtbewoners hebben massaal bezwaarschriften ingediend tegen de afgegeven vergunning. Volgens hen is de gemeente ‘vergeten’ om het afgeven van de vergunning te publiceren in Ons Utrecht om het aantal bezwaren te minimaliseren. Uiteindelijk werden ruim 200 bezwaarschriften ingediend omdat actieve bewoners huis aan huis de buurt informeerden.

Een hoorzitting is door de gemeente gepland op 29 juli, midden in de vakantieperiode. Ook dat ziet de buurt als teken dat de komst van de shop ‘erdoor geduwd’ moet worden.

Gemeentewoordvoerder Derksen zegt dat bewoners een zaakwaarnemer kunnen sturen naar de hoorzitting of uitstel kunnen aanvragen. Of de gemeente de vergunningsafhandeling ordentelijk heeft gepubliceerd wordt nog uitgezocht.

CDA-fractievoorzitter Eiko Smid wil graag dat wijkwethouder Marka Spit, die overigens ook om de hoek woont, en burgemeester Wolfsen op een avond gaan kijken in de buurt. Volgens Smid rolt het er af en aan met drugsrunners. “De wijk zit echt in de lift en dan moeten we de huidige problemen aanpakken en die niet groter maken met de komst van een coffeeshop. Er is erg slordig omgegaan omgegaan met het afgeven van de vergunning. Er is geen enkel draagvlak onder bewoners en ondernemers. In wiens belang is het afgeven van deze vergunning? In een kinderrijke buurt kan je niet zo kil juridisch met deze materie omgaan.”

In het najaar organiseert de gemeenteraad een raadsinformatie-avond over het softdrugsbeleid van Utrecht.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht