dinsdag 25 februari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaOnbekende Rietveldstoel in Centraal Museum
Gepubliceerd: 2009-07-21
door: Stadsredactie JvS

In het Centraal Museum is een Rietveldstoel te zien, waarvan tot voor kort alleen het ontwerp bekend was. Het gaat om de zogenoemde Hopmi-stoel, genoemd naar de Utrechtse fabriek Hopmi, die er een aantal exemplaren van gemaakt bleek te hebben.

Het meubelstuk van verchroomd staal en triplex dateert ongeveer uit 1932 en komt uit de nalatenschap van Joseph Lanjouw. Hij bracht de gedemonteerde stoel mei vorig jaar in een plastic tas naar het museum.

Bijzonder aan de stoel is dat het om een zelfbouwmeubel gaat. De gebruiker kan de buizen waaruit de stoel bestaat met behulp van schroefbussen in elkaar zetten. Deze voor die tijd unieke techniek is ontwikkeld door de Hopmi-fabriek, waar aanvankelijk alleen fietssloten werden gemaakt. Tijdens de economische crisis van begin jaren dertig ging de fabriek ook andere artikelen van stalen buizen produceren zoals stoelen, bureaus en schoolmeubelen.

Rietvelds Hopmi-stoel is tot en met 20 september te zien in het Centraal Museum in de presentatie ‘Iconen van Rietveld’, een klein overzicht van Rietvelds meest bekende, iconische meubels.


Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht