donderdag 23 januari 2020
Versie 3.00.0
  Uw dagelijkse dosis Domstadnieuws!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina


Opiniepagina
VariapaginaUtrecht mag bouw Muziekpaleis gunnen aan Heijmans
Gepubliceerd: 2009-07-07
door: Stadsredactie WdHNa uren raadsdebat dinsdagmiddag mag de gemeente Utrecht de bouw van het 132,5 miljoen euro kostende Muziekpaleis gunnen aan bouwer Heijmans. Uiteindelijk stemde alleen de coalitie van PvdA, VVD, CDA en Christenunie voor, aangevuld met Leefbaar Utrecht. De overige partijen stemde tegen de 34 miljoen die extra nodig is voor de muziektempel.

Het Muziekpaleis moet voor 1 januari 2013 klaar zijn en wordt gehuurd voor 3,4 miljoen per jaar door de Stichting Muziekpaleis. Daarin zitten Muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en jazzcentrum SJU. De gemeente liet recent aan Tivoli weten uit de stichting te mogen stappen. Tivoli deed dat niet en dwong hun positie af bij de rechter. Cultuurwethouder Floris de Gelder wist te melden dat Tivoli de stichtingsvoorzitter Hans Andersson weg wil hebben.

Leefbaar Utrecht stemde in met de bouw maar was erg kritisch op de rol van verantwoordelijk wethouder Harm Janssen. Die zou de gemeentewet hebben genegeerd door de raad niet eerder te vertellen over de financiële tegenvaller. Leefbaar Utrecht wilde dat er snel een ‘zware’ bouwdirecteur voor het gebouw zou worden aangezocht. Dat gaat de wethouder nu regelen. De stadspartij wil graag afmaken waar al begin deze eeuw was begonnen. Het Muziekpaleis was ooit een idee van de Leefbaren.

GroenLinks en D66 wilde het besluit uitstellen tot september en eerst een extra onderzoek laten uitvoeren naar de risico’s van de bouw. Die steun kregen de partijen niet waarop D66 niet instemde met het bouwbudget. Wel werd verzocht het risico-onderzoek alsnog te doen maar kreeg onvoldoende toezeggingen van de wethouder. Ook GroenLinks zocht toezeggingen van het college. Dat ging meer om een volledige inzet om Tivoli binnen de straks hurende stichting te houden. Ook GroenLinks vond dat het college te weinig tegemoet kwam aan die wensen en stemde tegen de kredietaanvraag.

De SP en Burger en Gemeenschap vonden sowieso dat het Muziekpaleis te duur was geworden.

De coalitiepartijen vonden dat Utrecht de grote culturele ambities waar moest maken en nu niet moest terugschrikken voor wat extra geld. De partijen namen genoegen met de uitleg van het college dat de stad geen extra geld kwijt is voor de gestegen kosten. Die worden netjes afgedekt door een goedkopere lening en een andere afschrijvingsmethode van het gebouw.

Stuur dit bericht door!


 meer >© 2007-2012 AllesoverUtrecht