zaterdag 18 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaSinterklahaas en de moslims
Column
Gepubliceerd: 2008-12-02
door: Tom Staal
Waar is de tijd gebleven dat de Kerstman na Sint Nicolaas op bezoek kwam? Tegenwoordig liggen in juni de pepernoten in de schappen van ‘s lands grootste kruidenier en krap een maand later vindt u die door Coca-Cola verzonnen eikel op zijn slee al in de etalages.

Ik vind Kerstmis een kutfeest. Verziekt door de detailhandel en niets meer te maken met het vieren van de verjaardag van Jezus Christus van Nazareth. Die kerstboom heb ik ook nooit begrepen. Daarbij moet je ineens aardig doen en mensen gelukwensen die je de rest van het jaar de tering toewenst. Dat is een uitstekend voorbeeld van hypocrisie.

Sinterklaas vind ik wel lief. Hij mag dingen die anderen niet mogen. Hij straalt gezag uit, en als je je niet gedraagt, word je in een zak gegooid en hup, wegwezen. Sinterklaas mag dat wel en de Nederlandse overheid niet. Sint Nicolaas heeft ook nog eens zwarte slaven, waar nog nooit een Groenlinks-miep over heeft lopen zeiken.

Die zwarte pieten moeten onder erbarmelijke omstandigheden over daken lopen, en zich vervolgens door schoorstenen laten zakken om beneden cadeaus af te leveren. Beneden staat niet een beloning voor de Piet klaar, maar een wortel voor dat paard. Hier ben ik nog geen ARBO-wet voor tegengekomen. Zouden ze wel een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen als ze eens van zo’n dak lazeren?

Sinterklaas is denk ik de enige man die in een jurk de Reguliersdwarsstraat kan trotseren zonder met homofoob geweld te maken te krijgen.

Sinterklaas is katholiek. Dat is het beste geloof dat je kunt hebben. Ik bedoel, je krijgt én te zuipen én te vreten in de kerk. Maar het mooiste van het katholieke geloof is: hoe gekker je hoed, hoe hoger je rang. Aan de mijter van onze Sint te zien staat hij maar net onder paus Ratzinger in de katholieke pikorde.

En ondanks dat Sint als een coole dude overkomt, is hij niet geliefd bij de moslims in ons land. En dat is raar. Sinterklaas is namelijk een Turk. Hij loopt in een jurk, moslims in een djelabba. Hij heeft een lange baard, én moslims zetten niet één schoen, maar twee schoenen bij de moskee. Daarbij weten Sinterklaas en zijn pieten, net als de kutmarokkanen, en dan bedoel ik alleen de kútmarokkanen en niet de goede waar 99% van de Marokkaanse gemeenschap toe behoort, op alternatieve wijze huizen binnen te dringen. Met het grote verschil dat de Sint iets komt brengen en de ander juist weer iets komt halen. Nee, dat is niet racistisch.

Wat wel racistisch blijkt te zijn, zijn de op het oog onschuldige rijmpjes. Wist u dat er heel veel rijmt op Sinterklaas? Niet alleen kippengaas, speculaas, pindakaas, helaas, maar volgens www.rijmwoordenboek.net ook swastika’s. Als dát geen vrolijke klachten op rijm richting meldpunt discriminatie gaat opleveren...

Leuk wiki-feitje. Het paard, een schimmel die tussen de benen van de goedheiligman zit, heet hier natuurlijk Amerigo, maar in België heet ie Slecht Weer Vandaag. Ik wist niet dat België ooit bezet was door de Indianen.

Toch slaan de liedjes werkelijk alles. ‘Zie de maan schijnt door de bomen, makker staakt uw wild geraas?’ Ik heb Acda en De Munnik logischer teksten horen uitkramen. ‘Hij komt, hij komt, die goede lieve Sint.’ Is het heel raar dat ik vind dat je dit niet moet zingen voor een katholieke oude man als je zelf nog geen tien jaar oud bent? Om over de zak van Sinterklaas nog maar te zwijgen. Terwijl het kroost dat zingt, neemt het ook nog eens plaats op de schoot van een oude katholieke man in een jurk. Je bevindt je in een gevarenzone als kind. Kost de katholieke kerk in Amerika namelijk klauwen met geld, en dat kunnen we ons in het kader van de gewenste cadeaus niet permitteren. Bovenaan de lijstjes prijken tegenwoordig cadeaus als i-pods, wii’s en mobiele telefoons. Wat is er mis met een set ouderwetse sneeuwkettingen?

Overigens staat mijn schoen al klaar sinds de Sint per stoomboot Nederland is binnengekomen, maar heb er tot op heden nog niets in aangetroffen. Dat kan aan mij liggen, ik ben niet bepaald de liefste geweest het afgelopen jaar, maar het zou ook zomaar kunnen dat de Goedheiligman, die ook alweer een dagje ouder is, zijn geld bij Icesave had gestald. In dat geval zou het wel eens een karige 5 december kunnen worden en ga ik alsnog reikhalzend uitkijken naar die bejaarde op zijn slee. Er moet natuurlijk wel geconsumeerd worden, anders krijgen we van Woutertje en Jan-Peter nooit het zoet, niet eens een roe, vrees ik.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht