vrijdag 17 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
IJdeltuiterij holt onafhankelijkheid journalisten uit
Lezersbijdrage Jos Goos
Gepubliceerd: 2009-04-19
door: Lezers
De drukte over Utrechts burgemeester Wolfsen gaat over goede en niet-goede burgemeesters, politici en bestuurders jegens de pers. En de pers zelf dan, doet die het vlekkeloos? Nee.

Sinds medio jaren '90 hollen de media zelf hun onafhankelijkheid uit. De ontzuiling sinds de zestiger jaren verbeterde hun positie, maar hedendaagse ijdeltuiterij doet die winst nu weer teniet.

Hoofdredacteuren, stafleden en journalisten zijn te veel aan het jij-en en jou-en geslagen met politici en bestuurders. In Utrecht is het Aleid voor en Aleid na voor jan en alleman, ook journalisten. Afstand houden – ho maar. Veel hoofdredacteuren zijn dol op vertrouwelijke vriendschappelijke onderonsjes met de hoge heren. Gewone journalisten gaan dat nadoen. De hoge heren moedigen al deze gezelligheid aan, om de pers in te pakken. Het leger 'communicatieadviseurs' (de stad Utrecht heeft er meer dan 150!) is daar speciaal voor opgeleid.

Zo is een brave journalistiek-politieke cultuur ontstaan, en in die sfeer dacht Utrechts burgemeester Wolfsen dat hij best een krant kon laten weggooien, om een hem onwelgevallig stuk tegen te houden. En niet alleen dat. Er circuleren nu verhalen van beïnvloede artikelen die 15 jaar geleden niet konden ontstaan.

Juist bij dat weggegooide blad, Ons Utrecht, speelt dit geslijm tussen politici en journalisten niet. Wolfsen zat daardoor extra fout. Het zijn die vele andere hoofdredacties/uitgevers die een klimaat hebben laten ontstaan waarin een bestuurder zo ver dacht te kunnen gaan.

Burgemeester Wolfsen vroeg zich in het raadsdebat af of hij ‘nog wel een kopje thee met een journalist kon drinken.’ Ja, dat mag hij best willen, het hoort bij zijn vak, maar de journalist moet die thee met praatjes beleefd doch duidelijk afwijzen.

Het is dus te makkelijk om het alleen luidkeels te hebben over mediagedrag van bestuurders en politici. We moeten het ook hebben over goede, dus onafhankelijke journalistiek, onder leiding van sterke intelligente karakters als hoofdredactie en uitgever.

Jos Goos
oud-journalist


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht