donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Kruistocht naar spijkerbroek
Column
Gepubliceerd: 2009-04-11
door: Tom Staal
Waarschijnlijk ben ik niet meer van deze tijd. Nu de zon zijn stralen af en toe weer op ons laat neerdalen, voelen sommige mensen een onweerstaanbare drang om te gaan schoonmaken, anderen gaan ineens kortgerokt over straat of zetelen zich neder op een terras om daar de komende maanden niet meer vanaf te komen. Van alle drie kan ik het positieve inzien. Persoonlijk krijg ik, als het weer mooier wordt, steevast ongelooflijke zin om een spijkerbroek te kopen. Gewoon een simpele broek van katoen, mooi donkerblauw. Niets meer en niets minder.

Dat is nog behoorlijk lastig. Er is veel keuze, niet alleen wat betreft de werkmansbroeken, maar vooral qua winkels die ze proberen aan de man te brengen. Het lijkt wel of er alleen maar telefoonwinkels en kledingzaken in de binnenstad zijn. De eerste winkel die ik binnenstap kan mij niet bekoren. In de volgende winkel staat het volume van de dancemuziek zó hoog, dat ik op zoek ga naar een megafoon teneinde met de überhippe verkopers te kunnen communiceren. Geen megafoon aanwezig, dus schreeuw ik naar de dame met het suikerspinhaar of ze een leuke spijkerbroek voor me kan vinden. Met gebaren wijst ze naar een muur met wel duizend spijkerbroeken. Keuzes maken is niet mijn sterkste kant en hulp van een verkoper is er niet, dus rechtsomkeert en op weg naar de volgende winkel.

Gelukkig zijn er ook winkels waar de muziek op een normaal niveau staat. In één ervan vraag ik de toegesnelde verkoper om een spijkerbroek, waarop hij vraagt: ‘Wat is je maat’? ‘Mijn maat, geen idéé, jij werkt hier’. Centimetertje om mijn taille en even later komt de trendy verkoper met een broek. Ik trek het exemplaar aan en kom prompt tot de ontdekking dat de broekspijpen een halve meter te lang zijn. Dat zag ik verkeerd, zei de broekenspecialist, dat hoort zo. De bedoeling is dat ik de broekspijpen heel hip ga omslaan. Waarom? Het is mij een raadsel, ik sla mijn broekspijpen alleen om bij hoog water. Waarom verkoopt men broeken die veel te lang zijn? ik begrijp dat soort dingen niet. Het kost de waarschijnlijk Chinese maker ook nog eens te veel stof.

Dit wordt het dus niet. Volgende winkel. Daar wordt mij een broek met gaten aangeboden, voor 230 euro. En dan bedoel ik niet de gaten waar je normaliter je stelten door steekt, maar gaten op plekken waar ze mijns inziens niet thuishoren. Uiteraard stel ik de vraag waarom ik in godesnaam 230 euro moet betalen voor een kapotte broek, maar het schijnt mode te zijn. Ik ben geen mode, ben ik inmiddels achter.

De vijfde zaak komt met een broek op de proppen waarvan het kruis tussen de enkels hangt en mijn halve boxershort showt. Voor alle duidelijkheid: mannelijk ondergoed is niet sexy, laat het dus ook niet zien. Vrouwelijk ondergoed kan zeer sensueel zijn als je er nèt iets van ziet. Weer een andere winkel wil mij een broek aansmeren waarmee ik eerst in bad dien te gaan zitten, opdat het stuk stof de juiste pasvorm krijgt. Ik heb geen bad, en al had ik er één, dan zou ik er alleen met rondborstige dames in gaan. Zeker niet met een voor mij volstrekt onbekende spijkerbroek.

De laatste winkel maakt het helemaal bont en biedt mij de ultieme broek aan. Eentje met het kruis op de knieën, gaten overal, veel te lang zodat je de pijpen kunt omslaan en je mag er volgens het label eigenlijk alleen maar mee in bad. Je hebt er dus alleen thuis wat aan. Compleet murw geslagen door alle achterlijke keuzemogelijkheden geef ik de hoop op. Ik wil gewoon een simpele spijkerbroek, van Levi’s, Wrangler of Lee Riders, stoere merken en simpele broeken. Niets meer en niets minder. Alleen schijnt niemand ze me te willen geven. Het moet allemaal moeilijk. Een spijkerbroek van 230 euro die kapot is, en dat hóórt dan ook nog zo. Nog even en ze vertellen me dat er een soort haargel is waardoor het lijkt alsof je net uit bed bent gerold.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht