donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
We zijn knettergek!
Column
Gepubliceerd: 2009-02-22
door: Tom Staal
ZIJN WE NOU HELEMAAL GEK GEWORDEN!! Ik had me zo voorgenomen nooit een column met deze dooddoener te beginnen maar het antwoord luidt helaas ook nog eens volmondig: Ja! De Utrechtse stichtingen STIVA en WARD hebben waarschijnlijk een personeelsuitje naar een coffeeshop gehad, want wat ze verzonnen hebben, daarvoor moet je óf geestverruimende middelen voor gebruikt hebben, ofwel net ontslagen zijn uit een valiumkliniek.

Wat is het geval? ‘Mijn’ wijk Overvecht gaat de komende jaren op de schop. De buurt moet geïnformeerd worden. Daar hebben de reeds genoemde stichtingen een loket voor ingericht op een geheel logische plek, namelijk de bibliotheek. Tot zover is er nog niets aan de hand. Vanaf hier wordt het bizar, heel bizar.

Het loopt niet bepaald storm bij het loket. Vooral de allochtone medemens schijnt de weg naar het loket niet te kunnen vinden. Dus verzinnen de stichtingen na een avondje gezamenlijk brainstormen, waarschijnlijk onder het genot van verscheidene soorten oud-Hollandsche spiritualia dat er twee loketten bij moeten komen. En wel in de plaatselijke moskee. Eén voor mannen en één voor vrouwen. De reden hiervoor is letterlijk: ‘Het loket zit helemaal achterin de zaal, dat is voor veel allochtonen net iets te ver’.

Pardon? Net iets te ver? Hoezo te ver? Wanneer leren we nu eens dat je als burger best wat moeite mag doen om op de hoogte te blijven? Hoe kan het teveel moeite zijn om een loket achterin een zaaltje te vinden? Er komt dus iemand bij de balie van de bibliotheek die vraagt: ‘Ik heb gehoord dat mijn flat wordt gesloopt binnen nu en tien jaar, kunt u daar wat meer over vertellen?’ Waarop de baliemedewerker antwoordt: ’Achterin, kijk, dáár, is een loket met een medewerker die alle informatie voor u heeft en er zijn full-color brochures die u mag meenemen. Als u braaf bent, krijgt u ook nog een leuke gemeente Utrecht-pen.’ Waarop de geïnteresseerde een blik achterin de zaal werpt, een moeilijk gezicht opzet en vervolgens zegt: ‘Oh nee, die vijf meter zijn me te ver, ik wacht wel tot de sloopkogel voor de deur hangt.’

Dan zijn we toch gestoord als we voor zulke luie mensen twee extra loketten in een moskee gaan openen? ‘Heel succesvol’, zeggen de stichtingen, ‘er komen zo’n vijf mensen per dag bij het loket in de moskee.’ Zo zo, dat is succesvol. Wat kost en doet die baliemedewerker dan? Acht uur per dag kantklossen en wel vijf keer per dag vertellen wanneer de sloop gaat beginnen. Ik zie de functie-omschrijving al voor me: ‘We zoeken iemand die van aanpakken weet, geen 9-5 mentaliteit, met helicopterview en minimaal HBO-niveau. Gelukkig wordt het nóg gestoorder.

STIVA en WARD spreken namelijk van een noviteit. Ik spreek van stupiditeit. Dit is namelijk niet nieuw, dit is je reinste apartheid, rassenscheiding, geef het maar een naam. Het gaat hier om een verschijnsel dat sinds de vrijlating van Mandela zo goed als uitgeroeid is. Deze stichtingen beginnen vrolijk van voren af aan en durven het vervolgens te presenteren als iets nieuws. Het maakt niet uit of je Turk, Ghanees, Marokkaan, Smurf of Gummibeer bent, je hebt maar een beetje je best te doen. En dan heb ik het nog niet eens over de volslagen onnodige scheiding tussen mannen en vrouwen. Hadden we dat niet eveneens allang, dankzij Opzij en Yvonne Kroonenberg, de kop ingedrukt?

Een aantal weken geleden leidde ik een debat in Kanaleneiland over de sloop en nieuwbouw in hun wijk. Daar liepen de gemoederen ook hoog op. De bezoekers waren betrokken en dat is heel goed. Totdat ik gevraagd werd om even stil te zijn. Voor een bejaard ogende man moest één en ander vertaald worden. Dat is nog tot daaraan toe, maar de man wist in zijn eigen taal te vertellen dat hij al dertig jaar in Kanaleneiland woonde. Hij wilde daar niet weg. Nu moet je als debatleider altijd neutraal blijven, dus hield ik mijn mond dicht, maar beide PvdA- deelnemers aan het debat, Hans Spekman en Harry Bosch, durfden kennelijk niet te vragen waarom de beste man, die al drie decennia woonachtig is in Nederland, nog steeds geen woord Nederlands spreekt. Neem je verantwoordelijkheid als allochtoon.

Bij deze verklaar ik de beleidsmedewerkers van STIVA en WARD volkomen knettergek, en met hun de allochtonen die een tripje naar de bibliotheek teveel moeite vinden.Voor iedereen die niet door iemand van een bepaalde sekse te woord gestaan wil worden: ’Word eens wakker, kijk om je heen en besef dat je in een Westerse maatschappij leeft. Aanpassen en/of integreren, het is mij om het even, maar wij kennen hier geen sociaal verschil tussen man of vrouw, Jood of Marokkaan, Smurf of Gummibeer. Als u zich niet kunt aanpassen, dan is dat prima, maar geheel op eigen verantwoordelijkheid. Dus niet gaan zeiken als je ineens gewekt wordt door een sloopkogel in je bed.Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht