zondag 19 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
VariapaginaBroodje aap?
Discussie
Gepubliceerd: 2009-01-18
door: Wouter de Heus


Reactie van Wouter de Heus op de bijdrage ‘Broodje aap’ van wethouder Tymon de Weger.

Ik heb lang geaarzeld of ik wel een reactie zou schrijven op de bijdrage ‘Broodje aap’ van wethouder Tymon de Weger. Het is wat mij betreft prima als een wethouder eens flink van leer trekt in het openbaar. Nu heeft een wethouder daarvoor een uitstekend podium en dat is de raadzaal. Het blijft jammer dat in de kamer van de lokale democratie zelden iemand het achterste van zijn of haar tong laat zien. Meestal zijn daar geconditioneerde gesprekken te beluisteren. Vooraf tot achter de komma bedacht. Ik volg de bijeenkomsten van de Utrechtse raad en raadscommissies al bijna twee decennia en vooral wat daar niet gezegd wordt is vaak nieuwswaardiger dan wat er wel wordt uitgesproken.

Waarom ik toch een reactie schrijf ligt voor de hand. De uitspraken van de wethouder zijn aantoonbaar onjuist. Daarover moet je als serieuze volger van de Utrechtse politiek geen onduidelijkheid laten bestaan.

Om te beginnen is de stelling van De Weger dat een tweetal verhalen waar hij inhoudelijk moeite mee heeft van de site zijn gehaald volstrekt onjuist. Dat heb ik hem inmiddels uitgelegd. Een verhaal dat onze site haalt komt bovenin de nieuwsrubriek te staan. Iedere keer dat er een nieuw stukje wordt gepubliceerd, dalen de eerdere verhalen een plekje. Uiteindelijk valt een stukje van de homepage af, en komt dan automatisch in het nieuwsarchief. Dat archief is met een button te bereiken en kent een indeling per maand. Kinderlijk eenvoudig om artikelen in terug te vinden. En wat het zoeken betreft, inderdaad, Allesoverutrecht heeft een keurige button om de artikelen full-text terug te vinden. Had De Weger de moeite genomen om te zoeken, had hij de artikelen direct gevonden.

Dan de kwestie van het Actieplan Luchtkwaliteit 2008 (ALU). Wat De Weger daarover schrijft stoort mij wel mateloos. Tymon de Weger weet als geen ander dat zijn ALU begin september ter besluitvorming in het college lag. Een aantal raadsleden had het stuk net voor het weekeinde (voorafgaand aan behandeling in het college van de dinsdag daarop) van hun wethouders ontvangen ter lezing. Daarop ontstond politieke commotie. Vooral, maar er waren meerdere punten, omdat de NOUW3 - en dan het wegdeel tussen de A2-afslag Lage Weide en de Cartesiusweg - in de plannen stond als weg die wel eens noodzakelijk zou kunnen zijn om de verkeersproblemen in Utrecht-West op te lossen. Dat is aantoonbaar, en daarvoor bezit ik voldoende bronnen. Meer bronnen en materiaal dan journalistiek noodzakelijk is. Iedereen die De Weger vraagt zijn eigen ALU van dat moment openbaar te maken, zal hetzelfde constateren. Wat ook aantoonbaar is, is dat de besluitvorming over het ALU werd uitgesteld en er wekenlang intensief coalitieoverleg volgde waarbij de fractievoorzitters van de coalitiepartijen samen met hun verkeerswoordvoerders aan tekstexegese hebben gedaan om alle plooien glad te strijken. Het is bijna koddig om te zien hoe in de uiteindelijk naar buiten gebrachte versie van het ALU suffe tekstfouten staan die laten zien waar de tekstdelen over de NOUW3 zijn geschrapt of vervangen. Erg amateuristisch.

Wat mij stoort is de manier waarop de politiek op zulke momenten werkt. Stukken zijn geheim, politici overleggen weken besloten binnen de coalitie, weten dondersgoed wat er aan de hand is, maar zijn daar naar buiten toe ‘on-the-record’ oneerlijk over. Er wordt een politieke werkelijkheid geschapen die niets met de werkelijkheid van doen heeft. Moeizaam is dat deze werkelijkheid wel naar buiten wordt uitgedragen omdat de feiten makkelijk verdoezeld kunnen worden. Verdoezeld omdat men ervan uitgaat dat iedereen de mores ‘dit is vertrouwelijk en blijft binnenskamers’ wel zal volgen. Gelukkig is er altijd een aantal politici dat wel spreekt al is het subrosa, en stukken wel overdraagt. Ik snap ook niet wat er mis is om eerlijk te zeggen hoe de vork in de steel zit en dat vanwege politieke onenigheid de plannen moesten worden aangepast. De coalitie kwam er onderling uit door de NOUW3 tussen Cartesiusweg en Lage Weide voorlopig te schrappen en wederom onderzoek te laten doen. Prima toch, maar verwijt mij niet dat ik even opschrijf hoe zo’n proces loopt. Dat doe ik om inzicht te verschaffen in de werkelijk gang van zaken in de politiek.

Dan de kwestie Majellaknoop. Ik zou geruchten verspreiden over spanningen binnen de coalitie. Spanningen die er volgens De Weger niet zijn. Ik zou mij hier gemakkelijk van kunnen afmaken door te zeggen dat als er geen spanningen zijn, De Weger ook de uitzonderlijke stap niet zou zetten een column te schrijven. Maar, dat is wel erg gemakkelijk. Ik baseer mij hier op vele gesprekken, en niet alleen gesprekken met de verkeerswoordvoerders. De Weger stelt ten onrechte dat ik schrijf over spanningen binnen het college. Ik schreef dat het gaat om spanningen binnen de coalitie. Het college is niet meer dan de wethouders en de burgemeester. De coalitie is veel breder. Dan gaat het ook om alle college ondersteunende raadsleden van PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. Sterker, dan gaat het ook om de stedelijke besturen van deze partijen.

Ik zal hier geen lijst namen afdrukken wie ik allemaal heb gesproken. En ik kan hier best opschrijven dat ik na publicatie van het stukje nog een verkeerswoordvoerder van een erg grote partij sprak die iedere spanning ontkende. Een verhaal kan je daarop niet aanpassen en alleen als het journalistiek noodzakelijk is, kan een nieuw verhaal worden gemaakt. Als de woorden van zo’n persoon echter diametraal worden tegengesproken door andere bronnen en dan vooral zijn of haar politieke baas/bazin, dan is daarvoor geen basis.

Nogmaals, ik heb er geen moeite mee om bij de enkels afgezaagd te worden door een lid van het college. Ik ben zelf ook niet kinderachtig. Het verhaal van De Weger mist alleen iedere feitelijke onderbouwing en is op meerdere fronten aantoonbaar onjuist. Dat heb ik met bovenstaande tekst rechtgezet al moet de lezer zich daar maar een eindoordeel over vormen.

Voor wat betreft de spanningen binnen de coalitie over het verkeers- en luchtbeleid in het algemeen en de kwestie Majellaknoop in het bijzonder: de komende weken zullen uitwijzen of die al dan niet gesuggereerde spanningen tot een breuk gaan leiden. De recente geschiedenis heeft echter uitgewezen dat er talloze problemen waren tijdens de ‘regeerperiode’ van deze constellatie maar dat de rijen steeds werden gesloten. Of dat gunstig of ongunstig is voor onze stad dat weet ik gewoonweg niet. Dat het laat zien dat van een echt duaal politiek bestel op gemeenteniveau nog lang geen sprake is, dat denk ik wel te kunnen concluderen. Dat de spanningen die we in Utrecht al hebben gezien binnen een bedrijf tot meerdere personele wisselingen had geleid, daarvan ben ik zeker. Aan de andere kant: tot we een nog beter democratisch bestel hebben, is het huidige dermate belangrijk dat we het er mee moeten willen doen.

Wouter de Heus


Stuur dit bericht door!

Respect voor het verleden
Sambaboete
Politiewerk
Sjoemelt mijn huis nu voor de helft?
Veni Vidi Victas
Freya verdient vergunning
Een thermometer is leuk, maar praten is beter
Student en Starter mag blijven
Symboolpolitiek?
Terug naar de Breedstraat
Repareer de tunnelvisie rond Gerard T.
Onstuitbare vertrutting
Raad (helaas) zonder ‘ballen’
Buurtgedicht
Poen
Gerard T.
Gênant, GroenLinks
Schouderklopjes
Hup 2016!
Lege trukendoos
Hans Spekman is van het padje af
Warme knuffel
Sint met bijsmaak
Veilig Utrecht
Bord in de tuin!
Als je werkelijk wilt leren
Tot de laatste cent
Klem op de Oudegracht
Kabouter Spillebeen
Domme cliché-denkers
Als de rook om je hoofd is verdwenen
Veeg schoon die afdeling verkeer
Utrecht mensenrechtenstad?
Wat is er loos met de SP?
Dieprode kaart voor ‘dossier’ Galgenwaard
Goed onderwijs discrimineert niet
Hup, weer aan de slag
Dat gekke Gardameer
Hoe gaat het echt met onze ouderen?
Oude bomen laat je staan, toch
Middenstand
Het ga je goed Ad Smits
Kom maar door met die Olympische Spelen
Utrecht; zwanger van Tour, bevangen door hitte
Stelletje labbekakken
Humorloos Utrecht
Brood en Spelen
De Tour is nu wel heel dichtbij
Dorpsraad Overkanaal
Losse-flodder-jacht
SUV-jacht
De run naar de GrandDepart is hobbelig
Peperdure symboolpolitiek
Stad zoekt Sekswerkers
Oudkerkhof
Vijf ergernissen van afgelopen week
Participeer lekker met jezelf
De Grote Utrechtse Vier
De wal en het schip
De Romeinen zijn terug
Zwaar de Sjaak, prima zaak
Weinig uitdagende verkiezingen
Een dubbel lek in Stichtse Vecht
Zo gaan die dingen
Brood en Spelen
Station De Heus
Strooizout
Het vrije woord?
Heel erg niet trots
Hoe was uw 2014?
Preventief ruimen
Daklozen lulkoek
Participatieladder
Twee keer vuurwerkverbod
Geef mij maar 1975
Slachtoffer van mijn eigen enthousiasme
Zwaai maar dag naar uw centjes
Hoogste tijd
En wachten zult u!
Prachtburen
Korte broek
Utrecht moet klein denken!
Geen politiek in mijn slaapkamer!
Nieuwe commissaris
De wereld op zijn kop
Metaal Kathedraal
Tietentweet
Reuzenrad
Zeuren moet, zelfs in Utrecht
Blij ei
Kapitale rouw
Het reisbureau
Let op Wesley, Jan!
Geen Majesteit
Kom dan helpen Jerry!
Dansen op de vulkaan
Wel rood asfalt, geen rooie lichten
Spoeddebat over rug prostitutie
Overlord in Utrecht
Tenenkrommende blunder
Zonde!
Je bent zelf een Nijntje
Hoog tijd onderhandelaars
Wie maakt Utrecht?
Ergernissen
Een hele kunst zo’n coalitie
Dag oude raad en welkom nieuwe
GroenLinks ‘kaapt’ Utrechtse verkiezingsuitslag
Aftellen naar 19 maart
Hup Stellios!
Eigenbelang of Stadsbelang!
Pepijn wil behouden
DigiD
Gelebrug
Spa rood
Ruben, Ruben, Ruben toch
Werken voor je geld
Fijn, de heroïnehoertjes ‘profiteren’
Schone lei
Utrecht, wat een lekker stadje!
Waar moet Utrecht heen collegae?
Pakjesavond
Ga toch Rapp heen met je Bieb++
Verbaal geweld langs het voetbalveld
Het Lint, de plek voor de proloog
Inderdaad, ook ik solliciteerde
Een uurtje windmolens op Lage Weide
Democratie in Utrecht
Onbemuurde Weerd
Bertje
Spitsuur
Frisse lucht
Schrijf die brief!
Brief aan Vinex-vrouwtje (2)
Nijdige ambtenaren
Een Bitter Bal
Zwijgen
UIT!
Krachtwijkenslapte
Utrecht schiet weer door
Supertof, dat EYOF
Win-win-win
Eigen kompas
Luisteren Utrecht! Doe nou eens wat met al die burgertips…
Stakkers
Miljoen miljard
Profielschets
Els en Roel
Utrecht zonder schaamte
Boventallig Doenja
Luister naar de Koning!
Hermelijnenkoorts
Pauperhuwelijk
Zeepbel
Grond is van ons allemaal
A27: lekker blijven onderzoeken!
De toren van Beyond
Traag van begrip
Och arme dorpen!
Utrecht ‘waarschuwt’ Den Haag
Zuinig aan Utrecht!
Meten met twee maten
Ouderwets?
Retourtje Dordrecht
Burgemeesters
Opschieten
Utrecht 2018 aka lessentrekken 3
Nieuwjaarsgemijmer
Begin 2013 goed
Stadsfeest?
Lessentrekkers 2
Stelletje lessentrekkers!
Vinex zelfbestuur
Ziende blind, horende doof
Lijken in de kelderkast
Ogen open
Niet overtuigd
De Eierdoos
Volgend jaar
Een eigen SSH-kubus
Mooie club
Nonvaleurs in kwadraat
Subsidievreugde!
Over drugs DUS
Mijmeren op een stalplein
Borrels
Mannen met sigaren
De Dom is niet van de politiek
Marathonman!
Eigen haard is goud waard
Asbeststaart
Bokito-Loco Isabella!
Modern kamperen
Doe eens wat terug als burger
Autopesters en asfalthaters
Over Heroïne, dierenweides en pierenbadjes
Voetbal, wat is dat…
Spontaan volksfeest in Utrecht!
“Gelul van een dronken aardbei”
Dagboek Duurzaamheid (2)
Een keer trek je de conclusie.nl
Hardleers
Vinex-file
Voorjaarsnota
Rapport
Droomgebouw
Verdwaalpaal
Soepsidie!
Buitenspelen
Horeca
Ondiep
Nieuwe brief!
It’s a wrap
Muizenissen
Beerput
Pensioensprinkhaan
Kansloos
Woorden
Volkstuinen tegen crisis
Wanneer ben ik duurzaam
Zuipfeest
Mooi jaar
Creatief beton
Privacy als toverwoord (en boemerang)
Milieuhaters!
Vinexactie
Oude Volvo!
Cultuur mag wat kosten...
Weemoed
Zinloze woensdag
Snotterige topweek
Refo’s rukken op!
Utrecht teveel te leuk voor één dag
Integer
De opvolging van Harrie Bosch
Harrie sprak geen ABB
Heppie de peppie!
Kwartet!
Bungelen
Handige Harrie
Dossiervorming
Rommelaars
Biënnale
Verveeltuig
Trap (onder kont)
Eindelijk 13
Afstand
Wereldnieuws
Webcam op driehoek
Zuurkool en vette SJU
Op slopershoogte
Missiepost Kanaleneiland
Boodschapper
Krut
Heeft Utrecht een Strauss-Kahn?
Schaefer of Bos
Truus en Trui
Opa’s en kleindochters
Boeren en soldaten
Waarom we ‘Utrecht Gamestad’ niet aanpakken
Khadaffi en Wolfsen in Overvecht
Claimcultuur: nu even niet
Utrechtse X-Factor: de lijnen zijn (even) open
Koos Koets wist al hoe het moest
Bezuinigen is een makkie
Ongeldig
Bouwput
Galgenmaal
Galg & Waard
Hufterina
Vuur
Loof
Warm
Kerstdruk(s)
Openheid in Utrecht: het blijft tobben
Nieuwe tijd
Elitair
Nieuw positivo
Disclaimer
Harry en Harrie
Vertrek
Drie keer links
Herfst
Glibberig
Bouwoverlast
Perceptie
Rommel
Weggooien
Held
Virus
Stoppen?
Slopen
Buig
Twaalf
Uitlaatservice
Zwijgen
WK
Lol
Hans & Ton
Rapport legt falende ambtelijke top Utrecht bloot
Rutte
Problemen buurt homostel al jaren bekend
Stemmen
Bezem
Lekken
Enerverend
Giro
Herdenken
De Roemenen hebben het gedaan
Vakantie
Tuin
Poen
Gek
401
400
Nestor
Bestuurscultuur
Reclameloos
Succes
Svencouver
Zeggenschap
Bijsluiter
Campagne
Weinig
Vraag
Lezen
2010
Dorpsoudste
Zak
Pluizebol
Luchtfietser
Pieter
Berlijn
Nicole & Theo
Ahmet O.
DSB
PR-stunt
Nat pak
Zandpad
Kopvoddentaks
Sijpesteijn
Uitfeest.nl
Frisse lucht
Domdorp
Maart
Muur
Slap
Beklijven
Keurig
Twexit!
Vakantie
Brilletje
Geheim
Exit
PVDV
Topcrisis
Bioritme
Vertrouwen
Democratie
Werk
Kinderspel
Vrouwenfeest
Mobiele-file
KPN-GRRRRR
Vers
Muffe lucht
Harmelen
Broodje aap?
Lief stadje
Minder is meer
Frasen
Kerst!
Voordeel
Ideetje
Hup Almere
Brutus
Slaap lekker!
Zorgen?
Kaakkramp
Afwachten
10 jaar (2)
10 jaar
Ochtendhumeur
Schobbejakken
Prioriteiten
Rechter Wolfsen
Sprookjes
Keuze
Bestuursonkunde
BeijYngling
Vorm
PvdH
Snoep voor volwassenen
Opbergen!
Alledag
Groot
Klapvee
De Meern
Fluit
Vaders
Rijk
Verkeersonkunde
Regels
Vogelaar
Ouders
‘De Heffe’
Harde actie!
NIE NA CHINA
Verbazing
Lucht
Het Gebouw

© 2007-2012 AllesoverUtrecht