vrijdag 21 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Wolfsen en weldenkend Utrecht
Lezersbijdrage
Gepubliceerd: 2009-07-22
door: Lezers
Ludiek en luchtig. Dat was het toontje waarop Aleid Wolfsen vorige week donderdag op Radio 1 terugkeek op zijn affaire met deze krant, begin april dit jaar.

Onze burgervader kreeg het destijds voor elkaar met één telefoontje naar uitgever Holland Combinatie – ‘eigenaar’ van ruim honderd huis-aan-huisbladen – de editie van Ons Utrecht/Ons Leidsche Rijn, totale oplage 131.500 – te laten vernietigen. Inhoud van het gewraakte artikel: de al dan niet terecht ontvangen verhuiskostenvergoeding van Wolfsen.

Deze zaak veroorzaakte veel ophef en ging al heel snel de geschiedenis in als ‘Wolfsengate’. Twee spoeddebatten in de Utrechtse gemeenteraad overleefde de geboren Oldenbroeker en jurist over zijn handelen. Hij trok meermaals het boetekleed aan en maakte zijn excuses aan allen, overigens niet aan individuele mensen, die hij in zijn laakbare handelen had beschadigd. Zoals daar onder meer waren bestuursdeskundige en emeritus-hoogleraar Twan Tak en onze journalist Wouter de Heus, de schrijver van het artikel.

Terug naar de uitzending waar EO-presentator Arie Boomsma en Wolfsen er lustig op los neuzelden. Ontspannen, zo zou je de sfeer tijdens de uitzending kunnen noemen. Een beetje lacherig ook. De probleemjongeren in de wijken Zuilen en Kanaleneiland, het declaratiegedrag van burgemeester en wethouders kwamen uitvoerig aan de orde, evenals dus ‘Wolfsengate’.
Hoewel het ‘Utrechtse’ journaille tijdens een besloten persbijeenkomst met Wolfsen al eens verklaarde dat voor hen de zaak als gesloten wordt beschouwd, vond Wolfsen het tijdens de radio-uitzending nodig opnieuw mensen te beschadigen. Alsof het nooit ophoudt. Ook deze keer werd het werk van journalisten in een kwaad daglicht gesteld. Ze zouden, volgens Wolfsen, makkelijk ‘verdwalen’ in onderwerpen als deze. Kwalijker nog is zijn uitspraak: “Journalisten geloven niet dat een burgemeester netjes werkt.”

Voor de politieke partijen D66 en SP reden opnieuw vraagtekens te plaatsen bij het functioneren van Wolfsen. Terecht. Het past hem niet het functioneren van een beroepsgroep, die hij eerst zijn excuses heeft aangeboden, wederom openlijk ter discussie te stellen. Waarbij Wolfsen gemakshalve nog maar eens voorbij gaat aan het feit dat hij de actie heeft ondernomen, die leidde tot het vernietigen van de oplage van deze kranten. Een doodzonde in een land waar persvrijheid een belangrijk goed is.

Of Wolfsen terecht of onterecht een verhuiskostenvergoeding heeft opgestreken – hoewel zijn PvdA-partijgenoot minister Ter Horst vindt dat hij tenminste 2800 euro te veel heeft gedeclareerd – doet eigenlijk al niet meer ter zake. Belangrijker is inmiddels de vraag of Utrecht nog wel door kan met een burgemeester die zo onhandig manoeuvreert en zijn eigen belang stelt boven dat van de stad. Een oplage laten vernietigen is één, maar vervolgens blijven proberen het eigen blazoen op te poetsen ten koste van anderen is twee.

Niet ludiek of luchtig zou ik het optreden van Wolfsen willen noemen. Eerder lomp en lichtzinnig en het is de vraag hoe lang de Utrechtse politiek daar nog genoegen mee neemt. En of andere weldenkende Utrechters zich langzamerhand geen zorgen maken.

Robert Jan van der Horst is hoofdredacteur van Ons Utrecht / Ons Leidsche Rijn. Deze bijdrage is ook te lezen in Ons Utrecht / Ons Leidsche Rijn van deze week.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht