Vertrouwen
Column
Gepubliceerd: 2009-05-20
door: Wouter de Heus
Ook zo dol op onderzoeken? Ik wel. In tal van bladen en periodieken lees ik met grote graagte over de meest stompzinnige onderzoeken die worden uitgevoerd, niet zelden van publiek geld. Het beste orgasme schijnt bereikt te kunnen worden tijdens de vakantie, uiteraard zonder kinderen, het liefst op een eiland ten zuiden van de evenaar, tijdens de huwelijksreis, maar dan wel met een kamermeisje van inheemse afkomst, maar dan alleen als ze onder de 21 is, krullen heeft en gezegend is met minimaal cup C! Verzin het maar, zou ik zeggen. Het onderzoek vertelt niet of je hetro moet zijn of dat de uitkomst ook geldt voor je eventueel licht biseksuele juist gehuwde vrouw.
Interessanter zijn de uitkomsten van een Europees onderzoek van uitgever Reader’s Digest, ook onder Nederlanders, naar het vertrouwen in 20 beroepsgroepen. Van de 100 Nederlanders heeft 93 procent groot vertrouwen in de brandweer. En, ik kan niet anders dan het daar volmondig mee eens zijn. Voor mijn werk moet ik helaas regelmatig het werk van die mannen en vrouwen van nabij volgen. Meer dan diep respect heb ik gekregen voor wat zij uitvoeren. Ook personeel in de gezondheidszorg kan op een brede waardering rekenen. Verpleegkundigen, apothekers en artsen scoren allemaal rond de 90 procent. Natuurlijk, ook onder die lui loopt her en der een scheefsnijder rond, maar dat is nooit meer dan 10 procent.
Dat rechters met 56 procent lager scoren dan agenten (65 procent) begint bedenkelijke vormen aan te nemen. De sterker arm van de wet zou toch veel hoger moeten scoren, en de mensen die de wet namens ons moeten toetsen, die komen er wel heel bekaaid af met wat op mijn middelbare school (en zeker volgens de normen van mijn ouders) als een zware onvoldoende moest worden gezien.
Dat de weervoorspellers in dit land nauwelijks boven een vijfje uitkomen, dat ligt voor de hand. Nergens zeiken we zoveel over het weer als in Nederland. Veel ernstiger is het gesteld met mijn eigen beroepsgroep. Journalisten scoren net als reisagenten maar een drie punt vier. Slechter nog dan advocaten, taxichauffeurs en priesters. Das heel erg. Vooral als je het slechter doet dan priesters is er iets aan de hand in het land der scribenten. Dat gezegd hebbend, we doen het nog altijd beter dan vakbondsleiders!
Maar, hoe verschrikkelijk ondermaats de journalisten het ook mogen doen in de ogen van de bevraagden: de klap voor politici moet haast ondraaglijk zijn. Voor het eerst hebben ze de autoverkopers verdrongen van de laatste plaats. Ja, politici doen het zelfs slechter dan financieel adviseurs! En dat in deze tijd van economische- en financiële crisis. Slechts 12 procent van de Nederlandse bevolking heeft vertrouwen in de eigen gekozen volksvertegenwoordigers. Das een hele vreemde. Dat wil dus zeggen dat de mensen geen enkel vertrouwen hebben in de personen die ze zelf kiezen, eens in de vier jaar. Dat de Engelse geen vertrouwen zouden moeten hebben in hun MP’s die zelfs de tampon’s van hun partners declareren, dat snap ik. Maar dat ‘wij’ het drie keer beter zouden doen dan ‘zij’, daar geloof zelfs ik geen bal van ;-)
Stuur dit bericht door!
|