maandag 20 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Openheid in Utrecht: het blijft tobben
Analyse
Gepubliceerd: 2010-12-15
door: Wouter de Heus
Vond u het ook zo verdacht stil in politiek Utrecht nadat er rond burgemeester Wolfsen wederom ophef en negatieve publiciteit was ontstaan naar aanleiding van een groot artikel in Dagblad De Pers, begin deze maand? Ik wel. Keiharde kritiek uit eigen kring van de kamerleden Marcouch en Spekman. Vooral van die laatste is dat opmerkelijk. Spekman, mister PvdA in Utrecht, stond zelf aan de wieg van de komst van Wolfsen naar de Domstad. Hij had een aanvaring met Pans gehad en blokkeerde diens burgemeesterschap persoonlijk door Wolfsen naar voren te schuiven en openlijk campagne voor hem te voeren. Nu hij zich halfweg de eerste periode van Wolfsen zo kritisch uitlaat is dat een teken aan de wand en een serieus te nemen signaal. Ik schat zo in dat Spekman ambities koestert in zijn stad. En slechter hoeven we daar niet van te worden. Dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen GroenLinks en D66 in het artikel openlijk twijfelen aan de juistheid van de informatie die de burgemeester aan de raad verstrekt maakt het beeld er niet beter op.

Maar weer terug naar die stilte. Alleen raadsnestor en voorman van Leefbaar Utrecht, Vincent Oldenborg, schreef een kort stukje op de website van de Stadspartij over een van de aspecten uit het krantenartikel: wederom belde een communicatiemedewerker van de burgemeester om de journalist heen met haar hoofdredacteur toen ze op het stadhuis in de smiezen kregen dat het artikel niet al te florissant zou worden. De burgemeester was daarvan niet op de hoogte gebracht. Ik geloof dat direct. Maar maakt het de kwestie daarom onbeduidender? Ik zou zeggen van niet. Het geeft mij aan dat het binnen de Utrechtse juichmachine van de afdeling communicatie (wat is er mis met het woord ‘voorlichting’) nog dramatischer is dan wij al wisten. Ze vinden het daar heel normaal om journalisten te passeren om onwelgevallige artikelen te voorkomen. Een totaal gemankeerde taakopvatting. Zeker als je weet dat zoiets vorig jaar Wolfsen bijna de kop heeft gekost toen hij dat zelf deed en liet doen bij Ons Utrecht en AD/Utrechts Nieuwsblad. Nu ging het om een artikel op de helft van Wolfsens ambtstermijn, toen in eerste instantie over een artikel ‘Wolfsen na een jaar Domstad’. Wolfsen kon alleen aanblijven nadat hij diep door het stof ging en plechtig beloofde zich nooit meer te bedienen van zulke praktijken. Hij ging door het stof maar zijn mensen hebben kennelijk niks geleerd. Een wrange constatering.

Nu het nieuwe college van GroenLinks, PvdA en D66 een zuiver communicerende stad als speerpunt van beleid heeft gemaakt is het des te opmerkelijker dat er geen gevolg is gegeven aan de actie ‘hoofdredacteurtje bellen’ bij De Pers. Raadsvragen, een debat, het had voor de hand gelegen maar het bleef oorverdovend stil.

Maar schijn bedriegt. Het is helemaal niet stil gebleven. Alleen is er over wat er achter de dikke deuren van het stadhuis aan de Oudegracht heeft plaatsgevonden niets naar buiten gebracht. Wat dat betreft is het spreekwoord ‘horen, zien en zwijgen’ nog steeds dagelijkse praktijk in de Utrechtse politiek, het collegewerkprogramma ten spijt.

Bij DNU hebben wij onze oren goed te luisteren gelegd en dat leerde dat de fractievoorzitters uit de Utrechtse gemeenteraad maandagavond een pittig gesprek hebben gehad met burgemeester Wolfsen over diens functioneren. Het presidium van de raad stelde vorige week vast dat ‘een stevig gesprek’ nodig was naar aanleiding van het artikel in De Pers. Door droeve privé-omstandigheden van Wolfsen vond het gesprek pas deze maandag plaats.

Een aantal fractievoorzitters meent dat Utrecht ernstige imagoschade oploopt door onhandig opereren van de burgemeester en zijn communicatieteam. Het stuk in De Pers was de druppel. Een dag of wat na publicatie is een aantal fractievoorzitters van zowel oppositie als coalitie bij elkaar gekropen om hun positie te bepalen. Daar werd wel degelijk gesproken over de vraag of de raad een spoeddebat moest houden over wederom een blunder in de contacten tussen stadsbestuur en media. De uitkomst was dat een indringend gesprek meer soelaas zou bieden. Uiteindelijk onderschreven alle fractievoorzitters het belang van dat gesprek. Zelfs de eigen fractievoorzitter van de PvdA, Gilbert Isabella. Hij kon ook weinig anders, nu de hele raad dat gesprek wenste en hij zal allang blij zijn geweest dat een openlijk debat in de raad daarmee van tafel was.

Tijdens het ‘pittige gesprek’ is vastgesteld dat het Wolfsen na drie jaar aan het roer in de Domstad nog steeds niet lukt om ‘open’ en ‘eerlijk’ te communiceren met pers en inwoners. De raad is het zat dat Utrecht continu negatief in het nieuws komt juist omdat op tal van onderwerpen een veel te rooskleurig beeld wordt geschapen en dat niet alleen op de beleidsterreinen van de burgemeester.

Wolfsen beloofde eerder om actie te ondernemen om de communicatie tussen stadsbestuur en media te verbeteren. Dat lag op zijn pad omdat hij die relatie niet alleen van een forse deuk had voorzien maar ook portefeuillehouder was over die grote gemeentelijke afdeling. Dat mislukte jammerlijk na zeer onhandige mediaoptredens in de zomer van 2009. Inmiddels is wethouder Kreijkamp (D66) verantwoordelijk voor een beter communicatiebeleid.

Wat Wolfsen de fractievoorzitters maandagavond heeft beloofd is onbekend. Ik heb hem daar niet naar gevraagd en de fractievoorzitters ook niet. De meeste partijen houden hun kaken toch stijf op elkaar. Want hoewel openheid het devies is, binnen de politiek kent openheid een strikt plafond. Denk dan niet aan de stijlvolle opkamer van een herenhuis maar eerder aan een bedompt souterrain waar je gebukt moet lopen. Het eenvoudige feit dat zelfs de nieuwe raad pittige kritiek op eerste burger Wolfsen aan de openbaarheid onttrok is wat mij betreft een veeg teken. De politiek zou voorop moeten gaan om de gesloten oester die Utrecht is open te breken. Als de politiek dat niet doet zullen de vastgeroeste machinaties binnen de ambtelijke diensten blijven zoals ze waren. Niets zeggen, zand erover, wat niet weet wat niet deert. De stad is in Utrecht nog steeds niet van de burger, maar de burger is van de stad. Het blijft helaas nog even tobben.

Wouter de Heus


Stuur dit bericht door!

Respect voor het verleden
Sambaboete
Politiewerk
Sjoemelt mijn huis nu voor de helft?
Veni Vidi Victas
Freya verdient vergunning
Een thermometer is leuk, maar praten is beter
Student en Starter mag blijven
Symboolpolitiek?
Terug naar de Breedstraat
Repareer de tunnelvisie rond Gerard T.
Onstuitbare vertrutting
Raad (helaas) zonder ‘ballen’
Buurtgedicht
Poen
Gerard T.
Gênant, GroenLinks
Schouderklopjes
Hup 2016!
Lege trukendoos
Hans Spekman is van het padje af
Warme knuffel
Sint met bijsmaak
Veilig Utrecht
Bord in de tuin!
Als je werkelijk wilt leren
Tot de laatste cent
Klem op de Oudegracht
Kabouter Spillebeen
Domme cliché-denkers
Als de rook om je hoofd is verdwenen
Veeg schoon die afdeling verkeer
Utrecht mensenrechtenstad?
Wat is er loos met de SP?
Dieprode kaart voor ‘dossier’ Galgenwaard
Goed onderwijs discrimineert niet
Hup, weer aan de slag
Dat gekke Gardameer
Hoe gaat het echt met onze ouderen?
Oude bomen laat je staan, toch
Middenstand
Het ga je goed Ad Smits
Kom maar door met die Olympische Spelen
Utrecht; zwanger van Tour, bevangen door hitte
Stelletje labbekakken
Humorloos Utrecht
Brood en Spelen
De Tour is nu wel heel dichtbij
Dorpsraad Overkanaal
Losse-flodder-jacht
SUV-jacht
De run naar de GrandDepart is hobbelig
Peperdure symboolpolitiek
Stad zoekt Sekswerkers
Oudkerkhof
Vijf ergernissen van afgelopen week
Participeer lekker met jezelf
De Grote Utrechtse Vier
De wal en het schip
De Romeinen zijn terug
Zwaar de Sjaak, prima zaak
Weinig uitdagende verkiezingen
Een dubbel lek in Stichtse Vecht
Zo gaan die dingen
Brood en Spelen
Station De Heus
Strooizout
Het vrije woord?
Heel erg niet trots
Hoe was uw 2014?
Preventief ruimen
Daklozen lulkoek
Participatieladder
Twee keer vuurwerkverbod
Geef mij maar 1975
Slachtoffer van mijn eigen enthousiasme
Zwaai maar dag naar uw centjes
Hoogste tijd
En wachten zult u!
Prachtburen
Korte broek
Utrecht moet klein denken!
Geen politiek in mijn slaapkamer!
Nieuwe commissaris
De wereld op zijn kop
Metaal Kathedraal
Tietentweet
Reuzenrad
Zeuren moet, zelfs in Utrecht
Blij ei
Kapitale rouw
Het reisbureau
Let op Wesley, Jan!
Geen Majesteit
Kom dan helpen Jerry!
Dansen op de vulkaan
Wel rood asfalt, geen rooie lichten
Spoeddebat over rug prostitutie
Overlord in Utrecht
Tenenkrommende blunder
Zonde!
Je bent zelf een Nijntje
Hoog tijd onderhandelaars
Wie maakt Utrecht?
Ergernissen
Een hele kunst zo’n coalitie
Dag oude raad en welkom nieuwe
GroenLinks ‘kaapt’ Utrechtse verkiezingsuitslag
Aftellen naar 19 maart
Hup Stellios!
Eigenbelang of Stadsbelang!
Pepijn wil behouden
DigiD
Gelebrug
Spa rood
Ruben, Ruben, Ruben toch
Werken voor je geld
Fijn, de heroïnehoertjes ‘profiteren’
Schone lei
Utrecht, wat een lekker stadje!
Waar moet Utrecht heen collegae?
Pakjesavond
Ga toch Rapp heen met je Bieb++
Verbaal geweld langs het voetbalveld
Het Lint, de plek voor de proloog
Inderdaad, ook ik solliciteerde
Een uurtje windmolens op Lage Weide
Democratie in Utrecht
Onbemuurde Weerd
Bertje
Spitsuur
Frisse lucht
Schrijf die brief!
Brief aan Vinex-vrouwtje (2)
Nijdige ambtenaren
Een Bitter Bal
Zwijgen
UIT!
Krachtwijkenslapte
Utrecht schiet weer door
Supertof, dat EYOF
Win-win-win
Eigen kompas
Luisteren Utrecht! Doe nou eens wat met al die burgertips…
Stakkers
Miljoen miljard
Profielschets
Els en Roel
Utrecht zonder schaamte
Boventallig Doenja
Luister naar de Koning!
Hermelijnenkoorts
Pauperhuwelijk
Zeepbel
Grond is van ons allemaal
A27: lekker blijven onderzoeken!
De toren van Beyond
Traag van begrip
Och arme dorpen!
Utrecht ‘waarschuwt’ Den Haag
Zuinig aan Utrecht!
Meten met twee maten
Ouderwets?
Retourtje Dordrecht
Burgemeesters
Opschieten
Utrecht 2018 aka lessentrekken 3
Nieuwjaarsgemijmer
Begin 2013 goed
Stadsfeest?
Lessentrekkers 2
Stelletje lessentrekkers!
Vinex zelfbestuur
Ziende blind, horende doof
Lijken in de kelderkast
Ogen open
Niet overtuigd
De Eierdoos
Volgend jaar
Een eigen SSH-kubus
Mooie club
Nonvaleurs in kwadraat
Subsidievreugde!
Over drugs DUS
Mijmeren op een stalplein
Borrels
Mannen met sigaren
De Dom is niet van de politiek
Marathonman!
Eigen haard is goud waard
Asbeststaart
Bokito-Loco Isabella!
Modern kamperen
Doe eens wat terug als burger
Autopesters en asfalthaters
Over Heroïne, dierenweides en pierenbadjes
Voetbal, wat is dat…
Spontaan volksfeest in Utrecht!
“Gelul van een dronken aardbei”
Dagboek Duurzaamheid (2)
Een keer trek je de conclusie.nl
Hardleers
Vinex-file
Voorjaarsnota
Rapport
Droomgebouw
Verdwaalpaal
Soepsidie!
Buitenspelen
Horeca
Ondiep
Nieuwe brief!
It’s a wrap
Muizenissen
Beerput
Pensioensprinkhaan
Kansloos
Woorden
Volkstuinen tegen crisis
Wanneer ben ik duurzaam
Zuipfeest
Mooi jaar
Creatief beton
Privacy als toverwoord (en boemerang)
Milieuhaters!
Vinexactie
Oude Volvo!
Cultuur mag wat kosten...
Weemoed
Zinloze woensdag
Snotterige topweek
Refo’s rukken op!
Utrecht teveel te leuk voor één dag
Integer
De opvolging van Harrie Bosch
Harrie sprak geen ABB
Heppie de peppie!
Kwartet!
Bungelen
Handige Harrie
Dossiervorming
Rommelaars
Biënnale
Verveeltuig
Trap (onder kont)
Eindelijk 13
Afstand
Wereldnieuws
Webcam op driehoek
Zuurkool en vette SJU
Op slopershoogte
Missiepost Kanaleneiland
Boodschapper
Krut
Heeft Utrecht een Strauss-Kahn?
Schaefer of Bos
Truus en Trui
Opa’s en kleindochters
Boeren en soldaten
Waarom we ‘Utrecht Gamestad’ niet aanpakken
Khadaffi en Wolfsen in Overvecht
Claimcultuur: nu even niet
Utrechtse X-Factor: de lijnen zijn (even) open
Koos Koets wist al hoe het moest
Bezuinigen is een makkie
Ongeldig
Bouwput
Galgenmaal
Galg & Waard
Hufterina
Vuur
Loof
Warm
Kerstdruk(s)
Openheid in Utrecht: het blijft tobben
Nieuwe tijd
Elitair
Nieuw positivo
Disclaimer
Harry en Harrie
Vertrek
Drie keer links
Herfst
Glibberig
Bouwoverlast
Perceptie
Rommel
Weggooien
Held
Virus
Stoppen?
Slopen
Buig
Twaalf
Uitlaatservice
Zwijgen
WK
Lol
Hans & Ton
Rapport legt falende ambtelijke top Utrecht bloot
Rutte
Problemen buurt homostel al jaren bekend
Stemmen
Bezem
Lekken
Enerverend
Giro
Herdenken
De Roemenen hebben het gedaan
Vakantie
Tuin
Poen
Gek
401
400
Nestor
Bestuurscultuur
Reclameloos
Succes
Svencouver
Zeggenschap
Bijsluiter
Campagne
Weinig
Vraag
Lezen
2010
Dorpsoudste
Zak
Pluizebol
Luchtfietser
Pieter
Berlijn
Nicole & Theo
Ahmet O.
DSB
PR-stunt
Nat pak
Zandpad
Kopvoddentaks
Sijpesteijn
Uitfeest.nl
Frisse lucht
Domdorp
Maart
Muur
Slap
Beklijven
Keurig
Twexit!
Vakantie
Brilletje
Geheim
Exit
PVDV
Topcrisis
Bioritme
Vertrouwen
Democratie
Werk
Kinderspel
Vrouwenfeest
Mobiele-file
KPN-GRRRRR
Vers
Muffe lucht
Harmelen
Broodje aap?
Lief stadje
Minder is meer
Frasen
Kerst!
Voordeel
Ideetje
Hup Almere
Brutus
Slaap lekker!
Zorgen?
Kaakkramp
Afwachten
10 jaar (2)
10 jaar
Ochtendhumeur
Schobbejakken
Prioriteiten
Rechter Wolfsen
Sprookjes
Keuze
Bestuursonkunde
BeijYngling
Vorm
PvdH
Snoep voor volwassenen
Opbergen!
Alledag
Groot
Klapvee
De Meern
Fluit
Vaders
Rijk
Verkeersonkunde
Regels
Vogelaar
Ouders
‘De Heffe’
Harde actie!
NIE NA CHINA
Verbazing
Lucht
Het Gebouw

© 2007-2012 AllesoverUtrecht