
Klik hier voor een vergrotingHet huis met het kleinste grondoppervlak, maar wel veel verdiepingen en een hele grote kelder heb ik me laten vertellen. Gebouwd door de architecten van Sluijmer en van Leeuwen.
Het is echt een klein stukje grond. Ik zette er vaak mijn fiets neer als ik in de buurt moest zijn. Maar zoals dat gaat met loze stukjes grond in Utrecht, iedereen wil er graag gebruik van maken. Vaak stond er een auto, en als er een busje stond kon mijn fiets er niet eens bij.
Zoals het er nu bij staat, heeft het iets feestelijks. Een cadeautje dat uitgepakt mag worden. Een opening in het pakpapier is als de tip van de sluier. Je kan net de metalen onderkant van de uitbouw zien. Het zou nog alleen de onderkant kunnen zijn die van metaal is, maar waarschijnlijk is het niet.
In kleine steden in Bretagne heb ik wel eens huisjes gezien, die ook op een klein stukje grond gebouwd zijn. Vaak tegen een bestaande kasteelmuur, of in een nis tussen twee grotere gebouwen. De mooisten hebben geen enkele rechte hoek in ramen of deuren. De balken in het plafond waren al krom, toen het huis gebouwd werd.
Ruimte- en geldgebrek liggen ten grondslag van die kleine Franse huisjes. Toch staan ze nog steeds overeind. In de rijke gemeentes zijn het mooie opgeknapte monumenten. In de armere plaatsen houden ze zichzelf overeind, ingeklemd door hun grotere leeftijdgenoten. Soms gedegradeerd van woonhuis tot werkplaats, of garage. Een ondankbare oude dag voor zo'n speciaal huisje.
De crisis moet wel erg worden, als dit huisje ooit zo'n oud krot wordt. Het is wel net als die oude huisjes gebouwd om de tand des tijds te kunnen doorstaan. De kwaliteit van de materialen geeft het huisje een voorsprong, naast het onderhoudsbudget van de bewoners. Daarnaast is het natuurlijk totaal ongeschikt als garage, en te duur om als werkplaats aan te houden.
Ik weet zeker dat nu het huisje uitgepakt is, er veel klachten zijn geweest: te modern, te duur, kouwe kak, en wat dies meer zij. Als het er anders uit had gezien waren er evenveel klachten en kritiek op gekomen. Gelukkig wordt niet voor ieder bouwproject een volksraadpleging gedaan.
Frans de Jonge