Meer debat in de gemeenteraad. Dat is het doel van het dualisme, legt fractievoorzitter Gerda Oskam van D66 uit in het vorige week verschenen artikel hierover op
deStadUtrecht.nl. Daarom stemt D66 niet automatisch mee met alle voorstellen die vanuit de coalitie komen en kunnen de eigen wethouders af en toe een veeg uit de pan verwachten van kritische D66-raadsleden.
Een verademing vinden met name de oppositiepartijen want voor hen valt er nu tenminste ook af en toe wat te halen. De pers is ook blij omdat de raadsvergaderingen een stuk levendiger zijn en de uitkomsten niet bij voorbaat vastliggen.
Maar schieten de Utrechters er wat mee op, want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om? Ik vrees dat het antwoord weer uitdraait op een enerzijds en een anderzijds.
Enerzijds is het goed als er serieus over onderwerpen wordt gediscussieerd en als gemeenteraadsleden niet klakkeloos voor of tegen stemmen omdat ze nu eenmaal bij de coalitie of oppositie horen.
Het gevaar, anderzijds, is dat de raadsleden te veel lol krijgen in het eindeloos bediscussiëren van allerlei interessante onderwerpen waardoor de besluitvorming in de raad vertraagt. En de stad moet wel bestuurd worden, en liefst een beetje vlot.
Ander risico is dat door al te enthousiast dualisme, met name bij D66, er irritaties ontstaan bij de andere coalitiepartijen die vervolgens ook wat vaker de ‘kont tegen de krib’ gaan gooien.
En volgens sommige raadsleden zijn er die lichte irritaties al. Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht heeft in ieder geval al aangekondigd dat hij zout gaat strooien in de eerste, kleine haarscheurtjes in de coalitie.
In hoeverre hierbij sprake is van ‘wensdenken’ van Oldenborg, kan ik niet zo goed beoordelen. Vooralsnog lijkt het wel mee te vallen met die irritaties. Maar die kunnen er natuurlijk nog wel komen als er dit jaar echt knopen moeten worden doorgehakt.
Wat mij betreft blijft het dualisme hoogtij vieren binnen de Utrechtse gemeenteraad. Het maakt de gemeentepolitiek een stuk interessanter en spannender. Maar, zoals gezegd, de gemeenteraad is er niet voor de pers.
Mario Gibbels