Op 29 mei 1955, op Eerste Pinksterdag, ontstond bij knooppunt Oudenrijn de eerste echte
autofile in Nederland. Het zal niet lang meer duren voordat in Utrecht de eerste fietsfile zich voordoet.
Nu al hopen tijdens de spits de fietsers zich op bij verkeerslichten rond het centraal station en op het Vredenburg. Nog even en bij een van de verkeerslichten springt het licht weer op oranje voordat alle fietsers hebben kunnen oversteken. Waarna de rij fietsers voor het verkeerslicht nog langer zal worden en een heus fietsverkeersinfarct ontstaat.
Ook het parkeren van je fiets wordt in Utrecht een alsmaar groter probleem. Fietsers moeten, net zoals automobilisten, steeds vaker rondjes rijden om een geschikte parkeerplaats te vinden. Je fiets zomaar ergens neerzetten is te riskant want verkeerd gestalde fietsen worden verwijderd.
De fietsproblemen zullen alleen nog maar groter worden door het pro-fiets beleid van dit college. Verkeerswethouder Frits Lintmeijer is druk bezig met het aanleggen van brede fietspaden zodat nog meer fietsers het toch al overvolle centrum binnenstromen.
Het moment is daarom aangebroken voor een heuse revolutie in het fietsbeleid. De fiets moet uit de binnenstad verbannen worden. Dit kan door de bouw van Parkeer en Wandel (P+W)-voorzieningen aan de rand van het centrum van Utrecht.
Fietsers kunnen hier hun rijwiel gratis stallen waarna ze hun reis te voet voortzetten. Vriendelijke medewerkers van de gemeente (ik zie daar een mooie mogelijkheid voor een re-integratieproject) wijzen hen daarbij de weg en geven indien nodig een handig kaartje mee. En mocht het regenen, dan worden er gratis regenponcho's verstrekt.
Het is volgens mij onvermijdelijk dat het beleid om moet en er op korte termijn gekozen zal moeten worden voor deze P+W-voorzieningen. Ik vrees alleen dat er eerst wat fietsfiles moeten optreden voordat het Utrechts college het lef heeft om het roer om te gooien.
Mario Gibbels